Болгарія не видає Україні екс-топ-менеджера "Лукойла" - ЗМІ

Середа, 7 лютого 2018, 16:20

Правоохоронні органи Болгарії не видають Україні Олексія Біленького, екс-заступника генерального директора з розвитку роздрібної мережі "Лукойл Україна", підозрюваного у численних зловживаннях та махінаціях щодо участі в тендерах "Укрзалізниці".

Про це йдеться у матеріалі  видання "Біволь".

За інформацією журналістів, колишнього топ-менеджера розшукує Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

Українські антикорупційні органи підозрюють Біленького у масштабних економічних злочинах, зокрема привласненні майна та отриманні доходів від незаконної діяльності.

Реклама:

За проханням українських антикорупційних органів Інтерпол оголосив Біленького у міжнародний розшук.

Втім, пошуки місцевої поліції Болгарії обмежились лише за місцем прописки Біленького. Справу про його переслідування правоохоронні органи Болгарії припинили.

За даними НАБУ, Біленький займався привласненням майна держпідприємства "Укрзалізничпостач" – доньки Укрзалізниці, відмиванням грошей, отриманні доходів від незаконної діяльності, ухиленням від сплати податків та фальсифікацією документів.

Для того, щоб отримати незаконні прибутки в Україні, Олексій Біленький разом із спільниками уклали ряд фіктивних угод з фірмами-"одноденками", чим нанесли фінансову шкоду бюджету України на 306 тис. євро.

У 2016 році через одну із своїх фірм він запропонував поставити кріпильні елементи на суму 4,6 млн євро, в той час, як їхня реальна вартість була всього 2,9 млн євро.

Лише припинення процедури з проведення торгів завадило Біленькому вкотре заробити на махінаціях з державними закупівлями, вважають у САП.

Журналісти видання не лише знайшли резиденцію екс-топ-менеджера на болгарському Чорномор’ї, де Біленького не шукали офіційні слідчі але й встановили, що він отримав громадянство країни всього за 9 місяців свого перебування в Болгарії.

Законність отримання Біленьким громадянства Болгарії встановлює Держагентство Нацбезпеки Болгарії. Хоч поки результатів перевірки немає, дуже ймовірно, що Олексій Біленький громадянство Болгарії збереже.

Якщо українські слідчі доведуть вину Біленького, то  вкрадені ним гроші, а частина з них, ймовірно, інвестована в болгарську нерухомість, можуть повернути в український бюджет.

Йдеться про один поверх вілли на березі Райської затоки у м.Созопол вартістю близько 35 тис. євро, дві ділянки дикого берега загальною вартістю понад 51 тис. євро, земельна ділянка з доступом до води за 75 тис. євро та птахоферма, що коштує близько 51 тис. євро.

Слідство.Інфо

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: