SpaceX здійснила історичний запуск Falcon Heavy - найпотужнішої ракети в світі

Вівторок, 6 лютого 2018, 21:45

Тестовий запуск важкої ракети-носія Falcon Heavy відбувся 6 лютого о 22.45.

Запуск Falcon Heavy - це унікальна історична подія через ряд причин.

По-перше, коли ракета відірвалась від землі, вона стала найпотужнішою в світі діючою ракетою-носієм. Falcon Heavy зможе виводити на низьку навколоземну орбіту 63,8 тонн корисного навантаження. Це в два рази більше, ніж може вивести на орбіту найближчий діючий конкурент - Delta IV Heavy. Наприклад, Falcon 9 виводить 22,8 тонн.

Ще для порівняння, Falcon 9 може відправити на Марс 4 т корисного навантаження тоді, як Falcon Heavy - 16,8 т.

Реклама:

По-друге, вартість запуску вантажів на орбіту істотно падає. Вартість виведення вантажу Falcon Heavy в три рази дешевше, ніж у Delta IV Heavy. Це стало можливим за рахунок багаторазового використання трьох перших ступенів Falcon Heavy. Всі вони повернуться на землю. Причому дві з них - бічні прискорювачі - вже літали в космос.

Раніше президент SpaceX Гвінн Шотвел, говорила, що повторне використання першого ступеня ракети-носія Falcon 9 дозволило знизити вартість запуску на 30% - з 61,2 млн дол до 42,8 млн дол.

При цьому валовий прибуток SpaceX з кожного запуску оцінюється в 40%. Вартість першого ступеня - 75% від ціни запуску, а ціна 395 т палива для неї - всього 200-300 тис дол.

По-третє, Falcon Heavy - це перша (після Saturn V, яке відійшла в минуле, з "місячної програми", ЕП) діюча ракета, яка здатна доставити людей на Місяць і Марс. Таким чином, SpaceX відновлює можливості людства для здійснення таких місій.

Корисним навантаженням під час тестового запуску Falcon Heavy служитиме особистий електромобіль Ілона Маска Tesla Roadster. Запуск відбудеться зі стартового майданчика 39A космічного центру Кеннеді у Флориді. Саме з цього майданчика стартували ракети Saturn V і несли астронавтів на Місяць.

ДОДАНО: пізніше стало відомо, що центральний прискорювач ракети Falcon Heavy розбився під час посадки.

Два бічних прискорювача першого ступеня успішно приземлилися на посадочні платформи, при цьому третій блок першого ступеня не зміг приземлитися на плавучій платформі. Він впав у воду Атлантичного океану зі швидкістю 480 км/год недалеко від платформи.

Причина в тому, що з трьох двигунів, необхідних для посадки на плавучу платформу, був запущений тільки один.

За словами Маска, у цьому зв'язку проводиться перевірка, однак, за попередньою версією, причиною стала нестача пального.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: