Домогосподарства подвоїли установку сонячних електростанцій

Неділя, 4 лютого 2018, 17:00
 

За останні три роки в Україні більше 3 тисяч приватних домогосподарств встановили сонячні електростанції загальною потужністю 51 МВт.

Про це йдеться в повідомленні Кабміну.

Більшість сімей, а саме - близько 2 тисяч сімей, перейшли на "чисту" електроенергію у 2017 році.

Зокрема, в четвертому кварталі 2017 року, незважаючи на зимовий період, перевагу "чистій" електроенергії надали 687 домогосподарств, що на 30% більше в порівнянні з третім кварталом того року.

Реклама:

"Стрімкий попит населення на сонячну електроенергію пояснюється прийнятим в 2015 році законом, яким надано вигідний "зелений" тариф з прив'язкою до курсу євро. Це означає, що домогосподарство може продавати надлишок згенерованої "чистої" електроенергії в мережу і швидко повертати кошти, вкладені в сонячні панелі без застережень щодо інфляції", - зазначив голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

Якщо сонячні установки потужністю до 30 кВт встановлені в 2017 році, то "чисту" електроенергію можна реалізовувати за тарифом 18,09 євроцента/кВт-год до 2030 року.

Переходити на "сонячну" електроенергію також допомагає влада на місцях.

Зокрема, у Львівській області з обласного бюджету домогосподарству повертають 10% суми кредиту на сонячні панелі, а в Житомирській області - 20% суми кредиту.

У місті Хмельницькому та місті Броди (Львівська область) з міського бюджету повертають 10% вартості робіт по установці сонячних електростанцій.

Загалом, за три роки приватними домогосподарствами інвестовано в установку сонячних панелей майже 52 млн євро.

Нагадаємо, Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг підвищила "зелені тарифи" на 1,5% через зміну курсу євро.

Рекомендуємо почитати: Зелене лобі: які політики заробляють на "зеленому" тарифі

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: