Українським та російським олігархам тепер доведеться пояснювати свої статки у Британії

Субота, 3 лютого 2018, 11:30
 

Заможні іноземці, які підозрюються у корупції, будуть змушені пояснювати свій розкішний спосіб життя у Великій Британії.

Про це повідомляє BBC.

В рамках прийняття суворих заходів у боротьбі з організованою злочинністю, британські чиновники тепер можуть заморозити підозрілі активи на суму понад £50,000 (понад 56 тисяч євро).

За словами міністра з питань безпеки та економічних злочинів Бена Воллеса, заможні іноземні злочинці тепер відчують "всю силу уряду".

Реклама:

Повідомляється, що приблизно £90 млрд (понад 100 млрд євро) незаконних грошей відмиваються в Великій Британії щороку.

Новий закон про "Ордери на статки нез’ясованого походження", який набрав чинності цього тижня, дозволить чиновникам не випускати з рук активи, включаючи нерухомість, поки вони не були належним чином пояснені.

В інтерв'ю виданню The Times, міністр заявив: "Ми прийдемо за вами, за вашими активами та зробимо середовище, у якому ви живете, складним".

За даними видання, вже визначено десятки цілей для перевірки.

Міністр також згадав про справу "Laundromat case" - про те, як підставні фірми, що базувалися в основному у Британії, використовувалися для відмивання російських грошей через західні банки.

"Позиція уряду полягає в тому, що ми знаємо, що вони задумали, і ми не допустимо, щоб таке знову відбулося", - сказав він.

Якщо не вдасться пояснити, що статки зароблено чесним шляхом, це майно може бути конфісковано. "Далі ці активи можуть потрапити як у бюджет британської корони, так і до іншої країни, якщо вона доведе, що кошти на це майно були здобуті незаконним шляхом, тобто покаже судове рішення щодо певної особи та її участі у корупційних схемах", - цитує Deutsche Welle слова виконавчого директора Transparency International Україна Ярослава Юрчишина.

Кожні 4 з 10 елітних квартир чи будинків у столиці Великобританії можуть бути придбані за корупційні гроші, виведені з інших країн, вважають у Transparency International UK. 

Як відомо, у Британії власниками елітного житла є Дмитро Фірташ, Рінат Ахметов, Віктор Пінчук, Геннадій Боголюбов та Ігор Коломойський. 

"Зараз говорити про якісь конкретні суми чи активи достатньо важко, але буде дуже багато цікавої інформації найближчим часом", - переконує Юрчишин.

За його словами, українських чиновників просто складніше виявити, адже вони, на відміну від африканських корумпованих держслужбовців, не оформлюють майно на своє ім’я, а діють, як правило, через офшори.

Європейська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: