"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Інвестування в новобудову: як перевірити об'єкт

Понеділок, 26 лютого 2018, 13:15 -

Інвестування в новобудову: як перевірити об'єкт

Інвестування грошей в будинок, який тільки зводиться, несе певний ризик. Знизити його можна, якщо ретельно перевірити репутацію девелопера і законність будівництва житлового комплексу.

 

Як це зробити, розповіла відомий блогер Ірина Романова. Рейтинг новобудов столиці та докладні огляди житлових комплексів можна знайти в блозі пані Ірини "Де в Києві жити добре?", а ми пропонуємо ознайомитися з основними рекомендаціями, як перевірити нове житло.

5 етапів перевірки забудовника і об'єкта

Оцінити перспективність майбутньої інвестиції і відсіяти небезпечні варіанти можна за допомогою наступного алгоритму дій:

Реклама:

1. Для початку не завадить визначити, з ким доведеться мати справу, адже не завжди девелопер – це замовник / забудовник проекту. З'ясувати це нескладно – потрібно попросити у менеджера відділу продажів типовий договір інвестування, в якому вказана друга сторона. Якщо в дозвільних документах і документах на землю вписана інша компанія, варто переглянути також договір про спільну діяльність. Саме про ці фірми і доведеться зібрати відомості.

2. У вищевказаних документах можна подивитися код ЄДРПОУ забудовника, ввести його на сайті Мін'юсту і дізнатися основні дані про підприємство: дату створення фірми, імена засновників, величину статутного фонду та ін. Якщо забудовник – приватна особа, перевірити його найпростіше в Інтернеті. Також не завадить зазирнути в Єдиний держреєстр судових рішень, щоб переконатися, що девелопер не судиться з інвесторами.

3. Для перевірки конкретного об'єкта знадобиться відвідати відділ продажів, де можна ознайомитися з копіями таких документів:

  • на землю;
  • МУО – містобудівні умови й обмеження;
  • дозвіл на будівництво об'єкта / декларація про початок будівельних робіт;
  • експертний звіт;
  • технічні умови на підключення будинку до комунікацій.

4. Отримані у відділі продажів документи потрібно ретельно вивчити і перевірити їх легітимність. Для цього слід зайти:

    • на сайт Публічної кадастрової карти України і знайти ділянку, на якій зводиться будинок. Це допоможе зрозуміти, в чиїй власності перебуває земля, яке цільове призначення вона має;

    • до Кабінету електронних сервісів. Тут можна отримати актуальні дані про ділянку, зареєстровані на неї права, а також про наявні обтяження;

    • на сайти Київської міськради і Київської міськадміністрації. Тут потрібно знайти інформацію про Рішення міської влади з приводу оренди ділянки. Так можна перевірити, кому, коли і навіщо виділили в оренду землю, що знаходиться в комунальній власності;

    • в Базу даних ДАБК. За допомогою цієї бази інвестор зможе переконатися, що забудовнику не анулювали Дозвіл на будівництво будинку або Декларацію про початок будівельних робіт;

    • до Департаменту Містобудування та архітектури Київміськадміністрації. Сюди слід відправити запит, щоб переконатися, що будівельна компанія отримала МУО.

5. Перш ніж підписувати договір купівлі-продажу нерухомості, потрібно уважно перечитати документ. Якщо зрозуміти написане не виходить, можна звернутися за допомогою до юриста.

Усі ризики інвестування в новобудову спрогнозувати складно. Але ретельна самостійна перевірка і співробітництво з незалежним юристом допоможуть прибрати зі списку вподобаних об'єктів сумнівні новобудови.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: