Roshen продовжує заробляти на експорті в Придністров'я - розслідування

П'ятниця, 16 лютого 2018, 16:20

На тлі обмежень Києвом торгівлі з сепаратистськими регіонами на сході України і анекосованим Кримом, українські компанії продовжують заробляти на експорті в сепаратистський регіон Молдови - Придністров'я.

Про це повідомляє молдавський Rise.

Відзначається, що серед найбільших відправників товарів в самопроголошену ПМР - українські представництва світових брендів і навіть компанія президента України Петра Порошенка. Їх основний бізнес-партнер - придністровська ТОВ "Шериф" молдавського олігарха Віктора Гушана.

На зустрічі в Молдові в липні 2017 року президент запевняв, що Київ виступає за відкриття спільних пунктів контролю по всій придністровській ділянці кордону "для забезпечення прозорості та ефективної боротьби з контрабандою та корупцією".

Реклама:

У тому ж місяці, концерн "Рошен" відправив безпосередньо в Придністров'ї кондитерські вироби. Одержувач продукції - тираспольська фірма "Шериф". За даними з митного реєстру України, фактурна вартість товару - 1,5 млн гривень (понад 55 тисяч доларів).

фото

Як з'ясувало видання, ця угода - лише частина з сотень торгових операцій між компаніями українського президента і придністровського імпортера.

За підрахунками видання, з 2014 по першу половину 2017 року "Рошен" наторгувала з "Шерифом" на суму близько 3 млн доларів.

Весь товар відправляли прямо в Придністров'ї, тобто в обхід контролю Молдовою. Це підтверджують як дані експорту з української митниці, так і в фірмі Tezaurus-VDS SRL, офіційному дистриб'ютору в Республіці Молдова товарів "Рошен".

Видання також проаналізувало понад півмільйона експортних операцій з України і склали топ-20 найбільших торговельних партнерів "Шерифа" в період 2016 і першої половини 2017 року. В першу десятку відправників товарів, крім фірми президента Порошенко, увійшли українські представництва таких світових гігантів як "Кока-кола" і "Нестле".

 

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: