Зовнішньоторговельний баланс України пішов у мінус на 2,6 мільярда доларів

Четвер, 15 лютого 2018, 13:45
 

Зовнішньоторговельний баланс України за підсумками 2017 року зведений з дефіцитом у 2,625 мільярда доларів проти 541,6 мільйонів доларів профіциту за попередній рік.

Про це повідомляється на сайті Державної служби статистики.

Імпорт товарів і послуг в Україну за рік зріс на 23,3% - до 54,955 млрд дол, експорт - на 16%, до 52,330 млрд дол.

Річний баланс торгівлі товарами зведений з дефіцитом у 6,332 млрд дол., баланс торгівлі послугами - з профіцитом у 5,087 млрд дол.

Реклама:

Держстат зазначив, що дані наводяться без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і Севастополя, а також частини зони проведення АТО.

Народний депутат Віктор Пинзеник на своїй сторінці у Facebook зазначив, що Україна отримала таке від’ємне сальдо вперше за 4 роки.

"У попередні три роки зовнішньоторговельні операції давали певний надлишок валюти, що важливо для обмінного курсу та дозволяло зменшувати зовнішній борг", - написав він.

Пинзеник попереджає про можливі негативні наслідки внаслідок соціальної політики уряду, що призводить до від’ємних показників.

"Дефіцит торгівлі є тривожним сигналом ... важливо зреагувати на ситуацію у зародку, розуміючи її причини. Якщо раніше вони лежали у площині політики обмінного курсу, то зараз зумовлені прийняттям соціальних рішень, що не узгоджуються з динамікою економіки", - зазначив екс-міністр фінансів.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: