Одеса вперше за 10 років отримала кредитний рейтинг від Fitch

Понеділок, 12 лютого 2018, 16:15
 

Fitch присвоїло Одесі довгостроковий рейтинг дефолту емітента в іноземній і національній валютах на рівні "В-", прогноз по рейтингах "стабільний".

Про це повідомляється в прес-релізі міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings.

Рівень рейтингу підтримується позитивними очікуваннями Fitch, що місто збереже хороші операційні результати в середньостроковій перспективі.

Рейтинги також враховують очікуваний низький прямий борг Одеси в середньостроковій перспективі, а також низькі умовні зобов'язання, що випливають з гарантій, виданих муніципальним компаніям.

Реклама:

У той же час рейтинги відображають слабке інституційне середовище для внутрішніх інвесторів в Україні, що відбивається в непередбачуваних для інвесторів фінансових результатах.

"Це, поряд із загальною слабкістю суверенних державних фінансів в Україні, призводить до невизначених перспектив зростання", - зазначає Fitch.

Крім того, Одеса веде переговори з одним з українських банків про залучення п'ятирічного кредиту.

"Прямий борг Одеси буде залишатися низьким в середньостроковій перспективі, незважаючи на те, що в 2018 році він може зрости до 9% доходів муніципалітету (900 млн грн) з 6% доходів в 2017 році (509 млн грн). Місто наразі залучає п'ятирічний кредит у місцевого банку", - зазначено в документі.

Сума кредиту та інші його умови в прес-релізі не уточнюються.

Тим часом, Fitch попереджає про можливе зростання процентних витрат за зобов'язаннями Одеси: більшість муніципальних боргів мають плаваючу процентну ставку, в свою чергу Національний банк у відповідь на зростаючі інфляційні ризики підвищив з жовтня 2017 року облікову ставку на 3,5 процентних пункти.

За даними рейтингового агентства, Одеса в 2018 році також має намір надати державним підприємствам близько 860 млн грн фінансових гарантій (у 2017 році - 1,3 млрд грн).

Передбачається, що вказане фінансування буде направлено на інвестиції, розрахунки за зобов'язаннями підприємств, а також на покриття їх збитків.

Як повідомлялося, у січні Fitch присвоїло Львову довгостроковий рейтинг в іноземній і національній валютах на рівні В- зі "стабільним" прогнозом.

Нагадаємо, на початку жовтня 2017 року агентство Fitch підтвердило рейтинги Києва і Харкова на рівні В-.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!