Держбанки не отримають покарання за можливу змову - ЗМІ

Неділя, 7 січня 2018, 11:10
 

АМКУ виніс "вердикт" за підсумками майже річного розслідування можливої ​​змови держбанків.

Про це повідомляє Finclub.

Антимонопольний комітет на засіданні 28 грудня схвалив рекомендації Міністерству фінансів щодо розвитку конкуренції на ринку банківських послуг.

Ні санкцій, ні покарань не буде.

Реклама:

"Рекомендації надані за результатами дослідження функціонування ринку банківських послуг в контексті збільшення кількості банків державного сектора і зростання частки зазначених банків в окремих сегментах ринку банківських послуг", - повідомили в АМКУ.

АМКУ не повідомив, чи виявив він докази змови і зловживання монопольним становищем держбанків, а повідомив лише про причини, які роблять можливими "узгоджені" дії.

"Антимонопольний комітет рекомендував Міністерству фінансів з метою недопущення спотворення конкуренції на ринку банківських послуг вжити заходів щодо забезпечення умов призначення голів та членів наглядових рад державного банку і банку з державною часткою, що унеможливлюють виконання ними узгодженої поведінки або вирішального впливу на ринок", - розповіли в Антимонопольному комітеті.

Ці рекомендації є обов'язковими для розгляду Мінфіну.

"Про результати розгляду рекомендацій Міністерство фінансів зобов'язане повідомити Антимонопольному комітету в 30-денний строк з дня їх отримання", - зазначили у відомстві.

У Ощадбанку і Укрексімбанку, які на 100% належать уряду, немає дієздатних наглядових рад. Законопроект, який повинен усунути політичний вплив на держбанки, до сих пір не прийнятий парламентом.

У Приватбанку і Укргазбанку є працездатні наглядові ради, в яких, до того ж, є незалежні директори.

Як повідомлялося, 20 лютого 2017 року три держбанки - Приватбанк, Ощадбанк і Укргазбанк - одночасно знизили ставки по депозитах.

За два тижні до цього глава Приватбанку Олександр Шлапак заявив, що держбанки планують "домовитися і з питань процентної політики, і про можливе розподіл ринку".

Вже 24 лютого Антимонопольний комітет направив запити про надання інформації в три професійні об'єднання учасників ринку банківських послуг і банки.

Рекомендуємо почитати: Що буде з Ощадбанком, Приватбанком та Укргазбанком до 2022 року. Проект стратегії

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!