В Україні може з’явитися швидкісна колія Одеса-Київ-Львів

Середа, 31 січня 2018, 09:18
 

Україна спільно з Італією починає підготовку техніко-економічного обґрунтування для впровадження високошвидкісного залізничного сполучення в Україні.

Про це повідомили в прес-службі Мінінфраструктури.

30 січня відбулася зустріч міністра Володимира Омеляна з президентом компанії Italferr Рікардо Марія Монті.

В ході переговорів Омелян підкреслив важливість впровадження високошвидкісного залізничного руху в Україні.

Реклама:

"Це - мегапроект, реалізація якого не тільки змінить залізничний сектор, а й позитивно позначиться на економічному стані ряду регіонів, значно розширить потужності існуючих сфер виробництва і запустить нові", - сказав він.

"Сьогодні разом з італійськими партнерами ми робимо перший крок на цьому шляху", - передають в МІУ слова міністра.

За словами Омеляна, Italferr входить в державну залізничну групу Італії і має більш ніж 30 років досвіду в своєму секторі.

"Ми залучаємо Italferr до розробки ТЕО євроколії сполученням Одеса-Київ-Львів. Вкрай важливо, що зміни в Україні ми починаємо за підтримки провідної європейської компанії", - заявив міністр.

Нагадаємо, в кінці листопада минулого року Омелян оцінив, що швидкісна залізниця Київ-Одеса може обійтися в мільярд доларів.

Відстань між кінцевими точками маршруту потяг долатиме за дві години, а ціна квитка може скласти 500-700 гривень, заявляв міністр.

Як відомо, найпоширенішою у світі шириною колії є 1435 мм (4 фути та 8,5 дюймів). Таку колію мають 60% залізниць світу, зокрема залізниці Північної Америки, Китаю і Європи (за винятком країн СНД, Балтії, Фінляндії, Ірландії, Іспанії і Португалії).

В Україні наразі експлуатуються колії шириною 1520 мм. Так, з середини XIX століття стандартом на залізницях Російської імперії (пізніше - СРСР), Фінляндії і Монголії була ширина колії 1524 мм. З травня 1970 року до початку 1990-х залізниці СРСР були переведені на колію 1520 мм.

На даний час в Україні знаходиться найбільша кількість стикувальних вузлів (близько 15) - на кордоні з Польщею, Словаччиною, Угорщиною та Румунією.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: