"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Нацкомісію з тарифів у суді захищає адвокатка, близька до ICU

Четвер, 25 січня 2018, 13:00
 

Одним з адвокатів на боці співробітників Національної комісії регулювання енергетики і комунальних послуг в справі, яка стосується формули "Роттердам+", є Ірина Одинець, близька до бізнесу фінансової групи ICU.

Про це свідчать матеріали судових рішень у кримінальному провадженні, відкритому НАБУ за формулою "Роттердам+", передає Liga.net.

У грудні минулого року Одинець подавала клопотання про відвід детектива НАБУ, який веде розслідування, у вересні - про відвід судді. Суд відхилив обидва клопотання.

Ірина Одинець раніше була засновником юридичної фірми "Саприкін і Одинець" разом з Артемом Саприкіним.

Реклама:

Останній є членом наглядової ради банку Авангард, який належить кіпрській ICU Holdings Limited.

У наглядову раду він був делегований ICU, йдеться в системі розкриття інформації НКЦПФР.

Одинець і Саприкін також значаться партнерами юридичної компанії A. G. Frangos&Co LLC, що базується на Кіпрі і в Україні.

Зараз Одинець - власниця юридичної компанії "Лексмарт". До 2017 року серед її засновників були той же Саприкін і Сергій Бенедисюк, колишній директор департаменту державної реєстрації Міністерства юстиції.

У 2010 році Одинець та Саприкін разом входили до наглядової ради фонду Інвестиційний капітал-1. Цим фондом керувала група ICU.

НАБУ з 2016 року проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами НКРЕКП, які в 2016 році прийняли постанову № 289 "Про затвердження Порядку формування прогнозної оптової ринкової ціни електричної енергії" (формула Роттердам+).

Слідство підозрює, що голова Дмитро Вовк і члени НКРЕКП, використовуючи службове становище і діючи в інтересах генеруючих енергокомпаній, навмисне, з метою створення умов отримання ТЕС надприбутків, в січні-березні 2016 року за розробку порядку формування оптової ринкової ціни (Роттердам+) забезпечили включення в нього явно необґрунтованої формули, яка збільшувала вартість вугілля.

Таким чином, вони створили необхідні умови для зростання ціни продажу електричної енергії в оптовий ринок.

Нинішній глава НКРЕКП Вовк - колишній співробітник ICU.

Введення формули "Роттердам+" призвело до підвищення тарифів теплових електростанцій і зростання їх виручки.

70% потужностей ТЕС в Україні контролює холдинг ДТЕК Ріната Ахметова.

Введення формули "Роттердам+" зумовило різке зростання вартості єврооблігацій ДТЕК. Перед впровадженням нової методики ці єврооблігації скуповувала група ICU.

Зараз власниками групи ICU є Макар Пасенюк і Костянтин Стеценко. У 2007-2014 роках головою ради директорів ICU і співвласником компанії була екс-глава НБУ Валерія Гонтарєва.

Рекомендуємо почитати: Заплати Ахметову і друзям президента, або Формула з доходом на 24 мільярди

Читайте також: Непохитний "Роттердам+": як "еліта" пошила у дурні всіх українців

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: