Депутати просять Порошенка швидше звільнити Гонтареву

Вівторок, 16 січня 2018, 13:11
Валерія Гонтарева
Валерія Гонтарева

Нардепи зареєстрували у Верховній Раді постанову, в якій пропонується звернутися від імені парламенту до президента Порошенка з проханням невідкладно звільнити від обов'язків голову НБУ Валерію Гонтареву.

Про це повідомляється в прес-релізі екс-глави парламентського комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності Сергія Рибалки.

Ініціаторами постанови, крім нього, виступили Михайло Довбенко, Павло Різаненко (обидва "Блок Петра Порошенка"), Віктор Романюк і Максим Поляков (обидва - "Народний фронт").

"Парламент не може стояти осторонь і спостерігати за тим, що НБУ вже восьмий місяць працює без керівника. Це ненормально. Ми, звичайно, не можемо змусити президента внести подання на звільнення, проте вказати на неприпустимість зволікання зобов'язані", - наведені в документі слова рибалки.

Реклама:

Передбачається, що постанова набирає чинності з дня його прийняття.

Як повідомлялося, голова НБУ Гонтарєва після трирічного перебування на посаді подала президенту Порошенку прохання про відставку з 10 травня 2017 року та пішла у тривалу відпустку.

З 11 травня 2017 року обов'язки голови НБУ виконує перший заступник голови Нацбанку Яків Смолій.

Згідно з Конституцією України, глава держави має представити на розгляд Верховної Ради нову кандидатуру на посаду голови НБУ, однак конкретні терміни в законодавстві не обумовлено.

Наприкінці серпня представник президента у Верховній Раді Ірина Луценко заявила, що президент внесе на розгляд парламенту нову кандидатуру на посаду голови Нацбанку до кінця вересня, однак кандидата не представлено досі.

За інформацією УП, Петро Порошенко хоче бачити кандидатом нинішнього в.о. голови НБУ Яківа Смолія.

Станом на кінець вересня президент розглядав 2 кандидатури для призначення головою НБУ - Смолія й Володимира Лавренчука.

14 грудня Смолій заявив, що не отримував від президента Петра Порошенка пропозиції стати повноцінним керівником НБУ.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!