"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Через сайт українського розробника бухгалтерського ПЗ поширювали троян ZeuS

Середа, 10 січня 2018, 13:50

Сайт українського розробника бухгалтерського програмного забезпечення Crystal Finance Millennium (CFM) використовувався хакерами для поширення банківського трояна ZeuS.

Про це повідомляє Ain.ua з посиланням на дані компанії Cisco Talos.

Відзначається, що в рамках кампанії під атаку атаку потрапило більше 3000 комп'ютерів. Серед постраждалих в основному компанії з США і України. Найбільше заражених систем серед абонентів провайдера "Укртелеком".

Кампанія проводилася ще в серпні 2017 року, проте інформацію про неї оприлюднили тільки тепер. Фахівці Cisco Talos порівняли її з гучною атакою NotPetya, коли бекдор впровадили в бухгалтерське ПЗ M.E.Doc.

Реклама:

"Зловмисники все частіше намагаються зловживати довірчими стосунками між організаціями і виробниками програмного забезпечення в якості засобу досягнення своїх цілей", - відзначають експерти.

На відміну від NotPetya, в даному випадку вірус поширюється не через вразливий сервер, а через сайт компанії CFM. Жертв заражали по електронній пошті. У листах містився ZIP-архів з файлом JavaScript, який працював як завантажувач, через який вірус завантажувався в систему з домену, пов'язаного з сайтом CFM. 

Опинившись на комп'ютері, вірус активував перманентний сплячий режим, в іншому випадку створювалася запис реєстру для забезпечення виконання при кожному запуску системи. Далі програма намагалася підключитися до різних C & C-серверів.

В рамках розслідування інциденту фахівці зафіксували 11 925 626 спроб зв'язатися з сервером від 3 216 унікальних IP-адрес.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: