"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Експортні ціни на українську сталь виростуть на 30% - ICU

Вівторок, 5 грудня 2017, 15:20
 

Зростання експортних цін на українську сталь за підсумками поточного року становитиме 27-30%.

Про це повідомив керівник підрозділу з фінансового аналізу корпорацій небанківського сектора групи ICU Олександр Мартиненко, передає прес-служба компанії.

Доходи від експорту гірничо-металургійного комплексу виростуть завдяки виключно сприятливій експортній кон'юнктурі, незважаючи на падіння виробництва сталі в Україні.

На його думку, у 2017 році виробництво сталі в Україні знизиться на 11% в порівнянні з 2016 роком до 22 млн. тонн - в першу чергу, в зв'язку з торговою блокадою територій на Донбасі, які не контролюються українською владою, і втратою на початку поточного року заводів, розташованих на цих територіях.

Реклама:

"Крім того, втрата контролю над коксохімічні підприємствами на території ОРДЛО порушила канали поставок коксу на метзаводи, розташовані на підконтрольних територіях України. Найбільш сильний удар завдало припинення поставок коксу з Алчевського коксохімічного заводу на Дніпровський меткомбінат, в результаті чого ДМК призупинив виробництво сталі в кінці березня цього року", - сказав Мартиненко.

Проте, за даними ICU, експортні ціни на українську сталь виросли на 30-40% за січень-листопад 2017 року в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, що з лишком компенсувало втрати від падіння виробництва і сприяло зростанню валютних надходжень в країну.

"Основними двигунами зростання світових цін на метали у 2017 році стали політика влади Китаю, які проводили всередині країни інтенсивне кредитування споживання сталі, скорочення китайських сталеплавильних потужностей, а також збільшення обсягів спекулятивних операцій з металами і залізною рудою на китайських сировинних біржах", - пояснив Мартиненко.

Експерт також відзначив зниження дестабілізуючого впливу китайського експорту на інших ключових для українських металургів ринках, в першу чергу, на європейському. Крім того, він прогнозує, що за підсумками 2017 року споживання сталі на європейському ринку виросте на 2,5-3%.

В цілому, за прогнозами ICU, зростання експортних цін на українську сталь за підсумками поточного року становитиме 27-30%.

Говорячи про перспективи на 2018 рік, Мартиненко прогнозує можливе зростання українського виробництва сталі на 5%. Одним з головних чинників цього зростання він назвав відновлення виробництва на ДМК в липні 2017 року внаслідок налагоджених компанією "Метінвест" альтернативних поставок сировини на меткомбінат.

При цьому, за його прогнозами, в наступному році очікується зниження цін на сталь на ключових для України ринках на 5-8% через слабше споживання металів в Китаї.

"У 2018 році зростання споживання сталі Китаєм сповільниться. Влада країни демонструє готовність не допустити перегріву економіки, і вже зараз відбувається процес обмеження фінансування секторів нерухомості та інфраструктурного будівництва, які є головними споживачами металургійної продукції. Разом з тим очікується, що Пекін успішно втілить свої плани щодо обмеження пропозиції стали, що має утримати ціни від значного падіння", - сказав Мартиненко.

Експерт також попередив про значні ризики для експорту української металургії в 2018 році. Пов'язані вони з уповільненням попиту на сталь в Китаї, подальшим зростанням глобальних виробничих потужностей, посиленням конкуренції та введенням нових протекціоністських заходів на ринках Європи і Близького Сходу.

В цілому, експерт ICU вважає найбільш вірогідним сценарієм зниження експортної виручки ГМК України на 1-4% в 2018 році, при цьому її загальний обсяг залишиться близьким до рівня 12 млрд. доларів.

Як повідомлялося, виробництво сталі в Україні впало до мінімуму за 20 років.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: