Валютні позичальники банків-банкрутів зможуть викупити свої кредити за 20%

Понеділок, 4 грудня 2017, 10:34

Валютні позичальники збанкрутілих банків зможуть викупити свої кредити за 20% від номінальної вартості.

Про це йдеться у статті на ЕП.

"Упродовж 10-12 місяців фонд виставить на продаж, у тому числі на голландський аукціон,  права вимоги за майже 20 тис непрацюючих кредитів фізичних осіб з балансовою заборгованістю майже 36 млрд грн", — заявили у Фонді гарантування.

Ще понад 19,5 тис кредитів з боргом майже 32 млрд грн, які перебувають у заставі Нацбанку, будуть виставлені на аукціон після узгодження умов продажу з НБУ.

Реклама:

Наголошується, що кредити будуть продаватися за системою голландських аукціонів. Початкова ціна починатиметься від номіналу, і в разі відсутності пропозицій падатиме протягом дня по 10%, доки не сягне 20% від номіналу. Якщо впаде нижче, то кредити будуть сформовані в пули і розпродані оптом профільним інвесторам, тобто колекторам.

За словами автора, делікатність процесу полягає в тому, що такі кредити для багатьох профільних інвесторів є бланковими (беззаставними) і не можуть бути викуплені за високою ціною. Також зазначається, що через падіння цін на житло і кількох хвиль девальвації тіло кредиту часто перевищує вартість самого житла.

Таким чином, абсолютна більшість іпотечних договорів, які будуть виставлені на продаж, імовірно, не потрапить у поле зору колекторів доти, доки вони "не впадуть в пули", і ціна на них не опуститься навіть нижче 20%.

"Це буде означати, що позичальникам доведеться попрощатися із своїм житлом. Найоптимальніший варіант для них — викупити свої кредити ще на етапі голландських аукціонів за 20-25% вартості. Законодавство не дозволяє позичальникам купувати свої кредити, однак це можуть зробити їх родичі", — вважає представник одного з українських банків.

Фактично придбання власного кредиту за 20% від номіналу — варіант, близький до закону, який лобіювали валютні позичальники. Він пропонував конвертувати кредити за курсом 5,05, але його тоді заветував президент. Однак такі пільги будуть доступні тільки тим позичальникам, які брали кредити у збанкрутілих установах, йдеться у статті.

"Інший делікатний момент — однакові умови матимуть ті 2%, які обслуговували кредити, і ті 98%, які цього не робили", - додає автор.

Детальніше читайте у статті: "Долар по 5": кредиторам банків-банкрутів дозволять викупити свої позики за 20%

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: