Стартап Kwambio представив перший український 3D-принтер для кераміки

Вівторок, 26 грудня 2017, 11:30

Одеський стартап Kwambio привернув 500 тисяч доларів інвестицій від венчурних фондів та презентував перший високоточний 3D-принтер для друку керамічних виробів.

Про це повідомляє Ain.ua.

Відзначається, що угоду щодо залучення інвестицій закрили в жовтні 2017 року, а кошти будуть спрямовані на запуск і виробництво принтера, а також збільшення виробничих потужностей фабрики в Одесі.

Реклама:

Відзначається, що рік тому одесити відкрили першу в Україні та Європі фабрику для 3D-друку керамічних виробів. Kwambio друкує на 3D-принтерах об'єкти будь-якої складності: прикраси, посуд, предмети інтер'єру, промислові зразки і навіть кісткові імплантати.

Однак незабаром після відкриття на фабриці зіткнулися з проблемою: жоден існуючий принтер не міг надрукувати виріб з кераміки з досить високою точністю і швидкістю.

"Процес виробництва був надмірно складним і затягнутим - спочатку на 3D-принтері друкували форму. Потім, методом традиційного лиття, об'єкт готували до випалу і нанесення покриттів. В результаті, на виробництво однієї чашки могло піти до 10 днів", - розповів засновник і головний виконавчий директор стартапу Володимир Усов.

Тоді Kwambio вирішив доопрацювати існуючі рішення. Їм вдалося скоротити терміни виробництва виробів до декількох днів за допомогою створення нової технології струменевого 3D-друку керамічними порошками, що дозволяє друкувати відразу готові об'єкти.

Для впровадження технології інженери Kwambio зібрали власний принтер, який вже працює на фабриці в Одесі. Модель називається Ceramo One.

За словами розробників, основна відмінність українського принтера Kwambio від існуючих у світі аналогів - висока швидкість (160 мм/с) і точність друку (20 мкм), а також широкий вибір матеріалів власної розробки, що дозволяє друкувати як дизайн об'єкти, так і промислові зразки.

Максимальний розмір виробу, який Ceramo One може надрукувати за один раз, 35х35х38 см. Вироби більшого розміру друкуються по частинах.

"Ceramo One знизив ціну друку з кераміки одного квадратного сантиметра поверхні до 8 центів (середня ціна на ринку 12-15 центів). Швидкість друку теж зросла - за рахунок модернізації механіки самого процесу і використання нового типу матеріалів. Завдяки українській розробці надрукувати чашку можна за 2-3 години", - стверджує Усов.

Новий принтер друкує за допомогою спеціальних порошків на основі глини, які також розробили на фабриці. Завдяки власному виробництву, Kwambio розширив набір колірних рішень: зараз в асортименті близько 100 кольорів керамічних порошків. Також стартап розробив порошки для друку форм під лиття металевих виробів і друку промислових зразків в аерокосмічній сфері.

Поки Kwambio зібрав всього один принтер і готується представити Ceramo One на виставці споживчої електроніки CES в Лас-Вегасі. Відкрити передзамовлення на пристрої планують з січня 2018 року. Передбачувана ціна - 25 тисяч доларів.

Kwambio - український стартап з офісами в Одесі і Нью-Йорку, запустився в 2015 році. Фабрика займається 3D-печаттю керамічних виробів, а також розробкою інновацій в сфері 3D-друку і адитивних технологій виробництва. За останній рік на фабриці надрукували понад 10 тисяч виробів для клієнтів з США та Європи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!