Керівник Держфінмоніторингу підозрюється у розтраті "грошей Януковича" - ЗМІ

Четвер, 21 грудня 2017, 11:53
Ігор Черкаський
Ігор Черкаський

Детективи Національного антикорупційного бюро здійснюють досудове розслідування за фактом можливого пособництва керівника Держслужби фінансового моніторингу Ігоря Черкаського у розтраті 1,5 мільярда доларів коштів екс-президента Януковича і його оточення, вилучених за процедурою спецконфіскації.

Про це йдеться у відповіді керівника управління зовнішніх комунікацій Бюро Дар'ї Манжури на запит інтернет-видання "Слово і Діло".

"Відомості про початок розслідування до Єдиного реєстру досудових розслідувань детективи НАБУ внесли за фактом можливого пособництва головою Держфінмоніторингу в розтраті облігацій внутрішньої державної позики, що належать компанії-нерезиденту Wonderbliss Ltd, в особливо великих розмірах, які враховувалися в Ощадбанку і були конфісковані за вироком Краматорського міського суду Донецької області", - зазначається в опублікованій напередодні відповіді.

Попередня правова кваліфікація - ч.5 ст.27 (пособництво, сприяння злочину) і ч.5 ст.191 (розтрата в особливо великих розмірах) Кримінального кодексу.

Реклама:

У відповіді наголошується, що про підозру в цьому провадженні нікому не повідомлялося.

Видання зазначає, що НАБУ почало це розслідування за зверненням адвоката, який діє в інтересах однієї з офшорних компаній.

У рамках цього розслідування Бюро вже подало перше клопотання про доступ до документів.

"Детективи просили надати тимчасовий доступ до документів Держфінмоніторингу з можливістю їх вилучення. Суд частково задовольнив клопотання, надавши доступ з можливістю вилучення копій документів", - йдеться в замітці.

Нагадаємо, 20 грудня УП стало відомо, що представники НАБУ проводять слідчі дії у державній службі фінансового моніторингу за зверненням захисту Януковича.

Як повідомлялося, 28 квітня 2017 року прес-служба Ради нацбезпеки і оборони повідомила, що Ощадбанк розпочав спецконфіскацію 1,5 млрд доларів екс-президента України Віктора Януковича та його оточення.

Відповідне рішення ухвалив Краматорський суд Донецької області, терміни на подання апеляції на той момент вже минули.

Цього ж дня генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що Краматорський суд прийняв рішення про конфіскацію коштів Януковича та його оточення, виходячи зі свідчень члена цього злочинного угруповання, який у результаті отримав умовне покарання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: