Данилюк: Хочемо отримати більше двох траншів від МВФ

Вівторок, 19 грудня 2017, 16:35
 

Міністерство фінансів розраховує у 2018 році отримати більше двох траншів від Міжнародного валютного фонду.

Про це заявив міністр фінансів Олександр Данилюк на підсумковій прес-конференції.

"Якщо дивитися на наступний рік, то Нацбанк очікує два транші, але я розраховую, що ми отримаємо більше. Гроші йдуть в резерв Нацбанку, і це підкріплення національної валюти. Якщо у нас валюта послаблюється, то це впливає на показники бюджету. Я не бачу, чому ми не можемо отримати більше на наступний рік", - сказав він.

Глава Мінфіну уточнив, що ключові вимоги меморандуму виконані.

Реклама:

"Поки не створений антикорупційний суд, не створений ринок землі і ще кілька пунктів. Це дуже реалістично зробити в наступному році", - сказав міністр.

Олександр Данилюк нагадав, що програма з МВФ передбачає виділення Україні 17,5 млрд доларів, а отримала Україна тільки 8,5 млрд доларів.

При цьому міністр фінансів поки не бачить необхідності в переговорах про нову програму співпраці.

"Я не бачу причин, чому ми повинні вже зараз говорити про нову програму. Нам потрібно успішно завершити цю програму. У нас є ряд пунктів, які ми повинні виконати. Якщо у нас буде час, можна обговорити можливість нової програми, але зараз не час", - сказав Данилюк.

Як повідомлялося, Національний банк очікує одержати у 2018 році 3,5 млрд доларів від Міжнародного валютного фонду, 0,5 млрд доларів від Світового банку та 1,5 млрд від розміщення єврооблігацій.

Нагадаємо, експерти Національного банку в звіті про фінансову стабільність, опублікованому на офіційному сайті, висловили думку, що Україні варто почати переговори про запуск нової програми співпраці з Міжнародним валютним фондом ще до завершення нинішньої на початку 2019 року.

Раніше НБУ виступив за початок нової програми МВФ для України з 2019 року. У НБУ розраховують, що в 2018 році Україна зможе залучити ще 3,5 мільярда доларів від МВФ.

У МВФ уже заявляли, що для продовження співробітництва Україна має прийняти закон про приватизацію, створити антикорупційний суд, урегулювати питання із цінами на газ і провести земельну реформу.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!