Міністр фінансів пояснив, для чого Україні потрібні нові кредити

Вівторок, 19 грудня 2017, 14:00
 

Подальший вихід на ринок зовнішніх запозичень полегшить для України повернення існуючих боргів.

Про це заявив глава фінансового відомства Олександр Данилюк.

Одним з ключових кроків, зроблених Міністерством фінансів у 2017 році, став випуск єврооблігацій у вересні.

"Чому це (випуск євробондів - ред) важливо? Тому що це є підтвердженням, що Україна за останні три роки зробила багато важливих реформ, ми відновили і стабільність нашої фінансової системи, а також довіру інвесторів", - підкреслив міністр.

Реклама:

Данилюк зазначив, що вихід України на міжнародні ринки запозичень полегшить майбутні виплати за зовнішніми боргами у 2019-2020 роках. Без можливості залучення нових кредитів країна могла не впоратися з борговим навантаженням.

"Ми зробили складну, але правильну для України транзакцію, яка дозволила не тільки залучити ресурс в бюджет, а й знизити ризики майбутніх виплат. Тобто, частину позичених грошей ми використовували на те, щоб обміняти їх на облігації, які були б погашені в 2019 - 2020 роках", - сказав він.

"Там були великі піки (виплат за зовнішніми боргами - ред.). Це були ризики, і ми ці ризики зняли. Таким чином, ми зменшили вартість запозичень для нас як держави, так і для бізнесу", - зазначив Данилюк.

Міністерство фінансів допускає, що планований випуск єврооблігацій у 2018 році буде дорожчим без продовження програми Міжнародного валютного фонду.

"Випустити єврооблігації завжди можна, але питання в їх вартості. Коли ми зустрічаємося з інвесторами, то вони нас питають завжди про виконання програми МВФ", - сказав заступник міністра фінансів Юрій Буца.

При цьому Данилюк зазначив, що інвестори завжди цікавляться виконанням програми МВФ як індикатором виконання реформ в країні.

"Інвестори цікавляться програмою МВФ, тому що це питання розвитку країни. Немає реформ - немає МВФ. Немає реформ - немає України", - зазначив міністр.

У МВФ уже заявляли, що для продовження співробітництва Україна має прийняти закон про приватизацію, створити антикорупційний суд, урегулювати питання із цінами на газ і провести земельну реформу.

Як повідомлялося, міністр фінансів Олександр Данилюк у Вашингтоні не зміг домовитися з МВФ про ціну газу на поточний опалювальний сезон.

МВФ категорично відмовився змінювати раніше погоджені з урядом України умови визначення ціни газу для населення на опалювальний сезон 2017-2018 років, який повинен привести до її підвищення на 17,6%.

Нагадаємо, у вересні Україна розмістила 15-річні єврооблігації на 3 мільярди доларів під 7,375% річних.

Кредити від МВФ надаються під 1,5-2,5% річних.

Читайте також: Ціна на газ: удар по кишенях українців чи розлучення з МВФ

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: