"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Дочка" Укроборонпрому продавала запчастини до Індії через фіктивні фірми - ЗМІ

Вівторок, 19 грудня 2017, 12:10

Держпідприємство "Спецтехноекспорт" поставляло індійській держкомпанії "Hindustan Aeronautics Limited" запчастини через фіктивні фірми, чиї власники підписували документи за 200 гривень.

Про це йдеться в сюжеті програми "Наші Гроші".

Офіційні власники кількох фірм розповіли, як за кілька сотень гривень стали підставними бізнесменами. Це фірми "Інсайдерс", "Ей Джейсі", "Квант Віюр".

У 2015 році група фіктивних компаній, серед яких і зазначені вище, почали торгувати технікою, запчастинами до літаків Іл-38, винищувачів СУ-30 і вертольотів Мі. Ці деталі, за документами, вони продають і поставляють компанії УТМГ.

Реклама:

У свою чергу УТМГ продає запчастини державній авіабудівній компанії Індії "Hindustan Aeronautics Limited".

Експорт оформлює ДП "Спецтехноекспорт" - державна компанія зі структури концерну "Укроборонпром".

Слідче управління Київської фіскальної служби почало кримінальне провадження за ухилення від сплати податків.

Закупівлю військових товарів у фіктивних фірм визнали безтоварною, адже на допитах "директори" і "власники" фірм-постачальників зізналися, що оформили на себе фірму за гроші і ніяких запчастин нікому не поставляли.

Проте слідство виявило, що, незважаючи на відсутність товару, УТМГ перекачала на "прокладки" близько 38 млн гривень, які ті вивели в готівку. Це призвело до безпідставного формування податкового кредиту та несплати УТМГ понад 3 млн грн податків.

Тим часом УТМГ виграло у податківців суд, довівши неможливе: фіктивність постачальника - не означає фіктивності поставки їм товарів.

З джерел на митниці вдалося дізнатися, що саме "Спецтехноекспорт" відправляв на "Хіндустан" в 2015-2016 роках.

Це в основному були ремкомплекти до літаків Міг-21 і Су-30, авіаційних двигунів Р-25 (Mig) і ГТДЕ-117-1МЕ (Міг і Су-30): запчастини від індукційних двигунів, реле і насосів - до дрібниці типу клапанів і заглушок.

Зараз фірма УТМГ виведена з Києва до Чернігова і знаходиться в стані ліквідації.

При цьому "Спецтехноекспорт" - не єдина компанія концерну "Укроборонпром", яка перераховувала гроші на УТМГ.

Транші на цю фірму йшли також від чотирьох бронетанкових заводів. В цілому мова йде про суму мінімум 31 млн грн. Зокрема, в 2015-2017 роках Київський бронетанковий перерахував на УТМГ близько 9 млн грн, Житомирський - 10 млн грн, Львівський - 2 млн грн, Миколаївський - 10 млн грн.

Власником УТМГ є британська компанія "Тунбрідж Developments Limited", що належить кіпрській "Bolsdoto Holdings Limited". При цьому кінцевий бенефіціар прихований: в українському реєстрі таким вказано британського юриста Роджера Дадлі Ходкінсона, в британському - латвійського Олегса Тімофеевса, а в кіпрському - кіпріота Гіоргоса Амеріканоса.

Разом з тим компанія має безліч опосередкованих зв'язків з відомим бізнесменом Олександром Юраковим. Останній відомий як екс-депутат Києво-Святошинської райради (УДАР) і помічник народних депутатів від Радикальної партії.

Як повідомлялося, в лютому стало відомо про розслідування Нацполіціі за підозрою про виведення з "Спецтехноекспорт" 91 млн грн через схему експорту обладнання через фіктивні фірми.

Нагадаємо, у 2015 році було відкрито кримінальне провадження про виплату "Спецтехноекспортом" фіктивних агентських на суму 3,59 млн доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!