МВФ наполягає на підвищенні ціни газу в Україні

Понеділок, 18 грудня 2017, 16:47
 

Уряд має відкоригувати ціну природного газу на внутрішньому ринку до рівня імпортного паритету.

Про таку вимогу МВФ заявив постійний представник Фонду в Україні Йоста Люнгман, повідомляє УНІАН.

"Зобов'язання за програмою, яку підтримує МВФ, передбачають приведення цін на газ у відповідність з рівнем імпорту. Зрештою, остаточною метою є впровадження вільного газового ринку. На шляху до нього важливо продовжувати коригувати ціну на газ відповідно до ціни імпорту", - сказав він.

За словами Люнгмана, ринкові ціни на газ на внутрішньому ринку будуть стимулювати реалізацію заходів з енергозбереження та сприяти ефективному розміщенню ресурсів.

Реклама:

"Вони дозволяють газовому сектору покрити витрати і отримати ресурс для інвестицій в газову інфраструктуру. Завдяки їм на газовий ринок приходять нові компанії, що спонукає до здорової конкуренції. Єдина ціна для всіх видів споживачів також ліквідує простір для корупції", - заявив представник МВФ.

Оцінюючи результати змін на газовому ринку України, Люнгман заявив, що реформа цін на енергоносії є "одним з найбільших досягнень реформаторських зусиль України на протязі останніх років".

"Важливо, щоб ціни в подальшому визначалися ринком, а практика прихованих і не пов'язаних з доходами одержувачів субсидій - не поновлювалася. Варто при цьому зазначити, що при діючій системі підтримки населення, домогосподарства з найменшими доходами захищені від підвищення цін на газ субсидіями на комунальні послуги", - зазначив Люнгман.

Раніше НБУ виступив за початок нової програми МВФ для України з 2019 року. У НБУ розраховують, що в 2018 році Україна зможе залучити ще 3,5 мільярда доларів від МВФ.

У МВФ уже заявляли, що для продовження співробітництва Україна має прийняти закон про приватизацію, створити антикорупційний суд, урегулювати питання із цінами на газ і провести земельну реформу.

Як повідомлялося, міністр фінансів Олександр Данилюк у Вашингтоні не зміг домовитися з МВФ про ціну газу на поточний опалювальний сезон.

МВФ категорично відмовився змінювати раніше погоджені з урядом України умови визначення ціни газу для населення на опалювальний сезон 2017-2018 років, який повинен привести до її підвищення на 17,6%.

Нагадаємо, у вересні Україна розмістила 15-річні єврооблігації на 3 мільярди доларів під 7,375% річних.

Кредити від МВФ надаються під 1,5-2,5% річних.

Читайте також: Ціна на газ: удар по кишенях українців чи розлучення з МВФ

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: