СБУ вилучила біткоїни у засновника відомого блогу про блокчейн

Понеділок, 18 грудня 2017, 10:59

15 грудня співробітники СБУ провели обшуки в орендованій квартирі засновника проекту про криптовалюти і блокчейн Forklog Анатолія Каплана (Клімова) в Одесі.

Про це повідомляє Forklog.

Підставою для обшуку стало розслідування проти осіб з США і України, які займалися крадіжками грошей з платіжних карт користувачів. Підозрювані нібито міняли біткоїни на гривні за допомогою Forklog.

Як повідомляє ain.ua, в ухвалі суду по цій справі мова йде про компанію "Майнінг Фекторі", в якій ці особи є співзасновниками, і про вилучення приналежної їм майнінгової ферми.

Реклама:

Вони займалися продажем даних користувачів США, достатніх для створення дублікатів платіжних карт (дампів) на сайті dumps.pw.

В ході діяльності вони використовували біткоїни, "що дозволяло здійснювати операції без розкриття реальних даних контрагентів".

У Forklog стверджують, що на сайті немає функцій, що дозволяють здійснювати обмін криптовалюти на гривні і що особи і компанії, які фігурують у розслідуванні, не пов'язані з ForkLog і його засновниками.

Під час обшуку співробітники СБУ вилучили пристрої, на яких зберігаються криптовалюти, ноутбук та інші особисті речі Каплана.

У ForkLog заявляють, що один із співробітників відомства намагався вивести біткоїни на свій гаманець прямо під час обшуку.

Адвокати Каплана у відповідь на це викликали поліцію і повідомили про грабіж.

На наступний день з гаманця Каплана з ефіром були переведені кошти на новостворений гаманець.

За словами Каплана, ввечері того ж дня якісь люди намагалися зняти з його особистої карти близько 3000 грн.

"На даний момент ми співпрацюємо з адвокатами для того, щоб повернути вилучене майно. Особливо дивною виглядає практика переведення криптовалюти на адреси, підконтрольні співробітникам СБУ... Ситуація з біткоїнами поки не ясна. В ході проведення обшуку моїм адвокатом був виявлений ряд процесуальних порушень, включаючи переривання відеозйомки", - заявив він.

В одеському офісі компанії ForkLog в цей же день також провели обшук, в результаті якого вилучили готівку компанії, всю техніку (близько десяти пристроїв iMac) і пляшку рому Kraken.

За словами керуючого партнера "Юскутум" Артема Афяна (його компанія представляє інтереси ForkLog), правоохоронна система своїми активними діями демонструє, що криптовалюта - це досить цінний актив, щоб заради нього влаштовувати облави.

"Те, що даний обшук марний в рамках розслідуваної справи, не представляє сумнівів. З тим же успіхом можна було б провести обшук в офісі Першого національного телеканалу, заявивши, що вони торгують зброєю, оскільки показують про це сюжети", - заявив він.

Згідно з визначенням суду, за яким проводився обшук, суддя відмовив слідчому у вилученні комп'ютерів і мобільних телефонів, проте, за словами адвоката Дмитра Гадомського, CEO Axon Partners (також представляє інтереси Forklog), слідчий порушив рішення судді.

Юрист відзначає: на цьому прикладі видно, що прийнятий нещодавно закон про заборону обшуків і вилучень серверів фактично не працює.

"Ще у визначенні судді очевидно немає ні слова про те, що слідчий може перераховувати знайдену криптовалюту на будь-які свої гаманці. Те, що слідчий це зробив, виглядає просто як злодійство", - зазначає він.

Також, в ухвалі суду фігурує визначення біткоїну як сурогатних грошей.

Однак, фінансові регулятори України не вважають, що криптовалюта є сурогатними грошима - в законах України взагалі немає визначення криптовалют як таких.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: