"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ФРС США підвищила базову ставку

Четвер, 14 грудня 2017, 18:50
 

Федеральний резерв США підвищив ключову ставку на чверть процентного пункту до 1,25-1,5%.

Про це повідомляє Reuters.

Це рішення, прийняте за підсумками останнього у 2017 році засідання і після виходу цілого ряду хороших макроекономічних даних, дозволяє говорити про успіх регулятора, який обіцяє продовжити поступове посилення грошово-кредитної політики.

У нинішньому році ФРС підвищувала ключову ставку тричі і прогнозує, що підніме ставку ще по три рази у 2018 і 2019 роках, перш ніж буде досягнуто довгостроковий цільовий показник інфляції в 2,8%.

Реклама:

Центральний банк залишив в силі прогноз, який давав в попередній раз - у вересні.

"Економічна активність зростає хорошими темпами... Нарощування робочих місць йде хорошими темпами", - йдеться в повідомленні комітету з операцій на відкритому ринку ФРС.

У ньому регулятор також оголосив про підвищення діапазону ставки по федеральних фондах до 1,25-1,5%.

Голова Федрезерву Джанет Йеллен на останній для себе прес-конференції на цій посаді назвала пакет поправок до Податкового кодексу, що готується адміністрацією Дональда Трампа, стимулом для поліпшення регулятором економічного прогнозу.

Тепер ФРС очікує, що ВВП виросте у 2018 році на 2,5%, у вересні прогнозувалося збільшення на 2,1%.

Проте інфляція, згідно з прогнозом, не буде дотягувати до орієнтиру в 2% ще рік, і слабкість цього показника викликає тривогу у регулятора і не дає йому підстав говорити про більшу кількість підвищень ставки.

Підвищення базової ставки направлено на боротьбу з інфляцією в США і часто призводить до зростання курсу долара. Це відбивається як на курсах валютах інших країн, так і на сировинному ринку, де торги проходять в доларах.

ФРС з грудня 2008 року по кінець 2015-го тримала базову ставку на рекордно низькому рівні в 0-0,25 відсотка. Підвищення ставки було пов'язано з поліпшенням ситуації на ринку праці в США і зростанням інфляції.

Як зазначає у своєму коментарі експерт "Українського інституту майбутнього" Яна Лаврик, політика американського ФРС має вплив і на економіку України.

По-перше, підвищення ставки призводить до зміцнення долара США і, відповідно, чинить тиск на вартість сировинних товарів.

Зі свого боку сировина займає до 70-80% українського експорту, отже, і стан української економіки залежить від світових цін на сировину. Їх зниження, зазвичай, призводить до негативної динаміки ВВП України.

По-друге, підвищення ставки ФРС чинить девальваційний тиск на курс гривні щодо долара США.

По-третє, може викликати ланцюгову реакцію у вигляді підвищення ставок іншими центробанками і привести до подорожчання кредитних ресурсів у всьому світі.

Очевидно, що це не в інтересах України, котрій в найближчі 5 років доведеться дуже активно виходити на зовнішні ринки запозичень, щоб здійснити виплати за зовнішніми боргами і уникнути дефолту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: