У НБУ розповіли, коли Україна може отримати наступний транш від МВФ

Четвер, 14 грудня 2017, 16:25
 

Наступний транш від Міжнародного валютного фонду може надійти в Україну у другому кварталі 2018 року.

Про це сьогодні під час брифінгу заявив виконуючий обов'язки голови Національного банку Яків Смолій.

За його словами, черговий візит місії очікується на початку 2018 року.

"Технічна місія працювала в Україні і ми очікуємо, що черговий приїзд може бути на початку наступного року", - заявив Смолій.

Реклама:

Представник НБУ зазначив, що з моменту, коли місія робить свої висновки до дати надання траншу, як правило, проходить близько двох місяців.

За словами Смолія, незважаючи на те, що приїзд місії може відбутися наприкінці січня, транш може надійти в Україну у другому кварталі 2018 року.

У свою чергу, заступник голови НБУ Олег Чурій зазначив, що в цілому в 2018 році очікується два транші від МВФ на загальну суму 3-3,5 млрд доларів.

У березні 2015 року МВФ відкрив для України чотирирічну програму EFF загальним обсягом 17,25 мільярда доларів.

Перший транш Україна отримала одразу в березні у розмірі 5 мільярдів доларів, другий транш у розмірі 1,7 мільярда доларів надійшов з невеликою затримкою у серпні 2015 року, після чого виникла довга пауза в зв'язку з невиконанням Україною низки умов, політичною кризою і зміною уряду.

У вересні 2016 року Київ отримав від МВФ наступний транш у розмірі 1 мільярд доларів, а останній транш в 1 мільярд доларів був перерахований фондом у квітні 2017 року.

Раніше НБУ виступив за початок нової програми МВФ для України з 2019 року. У НБУ розраховують, що в 2018 році Україна зможе залучити ще 3,5 мільярда доларів від МВФ.

У МВФ уже заявляли, що для продовження співробітництва Україна має прийняти закон про приватизацію, створити антикорупційний суд, урегулювати питання із цінами на газ і провести земельну реформу.

Як повідомлялося, міністр фінансів Олександр Данилюк у Вашингтоні не зміг домовитися з МВФ про ціну газу на поточний опалювальний сезон.

МВФ категорично відмовився змінювати раніше погоджені з урядом України умови визначення ціни газу для населення на опалювальний сезон 2017-2018 років, який повинен привести до її підвищення на 17,6%.

Нагадаємо, у вересні Україна розмістила 15-річні єврооблігації на 3 мільярди доларів під 7,375% річних.

Кредити від МВФ надаються під 1,5-2,5% річних.

Читайте також: Ціна на газ: удар по кишенях українців чи розлучення з МВФ

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: