НБУ продовжив вимогу про продаж 50% валютної виручки на півроку

Середа, 13 грудня 2017, 18:46

Національний банк зберіг вимогу до обов’язкового продажу надходжень в Україну в інвалюті на користь юросіб на рівні 50%, до якого її було знижено у квітні цього року.

Про це повідомляє прес-служба регулятора.

"Правління НБУ вважає за необхідне залишити вимогу без змін, оскільки наразі вона є ефективним інструментом забезпечення ритмічності надходжень іноземної валюти на міжбанк і, відповідно, важливим для стабільності на валютному ринку", - йдеться у повідомленні.

Як і раніше, уповноважений банк має попередньо зараховувати надходження в інвалюті, на які поширюється вимога, на окремий рахунок "Розподільчі рахунки суб’єктів господарювання".

Реклама:

Як наголошується, на наступний день після зарахування цих коштів на розподільчий рахунок банк повинен здійснити їх обов’язковий продаж без доручення клієнта.

Водночас, наголошують в НБУ, розширено перелік операцій бізнесу, надходження за якими не є обов’язковими до продажу.

Так, відтепер вимога не буде поширюватися на перекази, що були здійснені банком за рахунок власних (не куплених) коштів клієнта, які повертаються іноземним банком.

"Як і раніше, інвалюта, яка була куплена і повернена, може бути використана клієнтом протягом семи днів після дня їх перерахування уповноваженим банком", - йдеться у повідомленні.

"На 8 день після дня її перерахування такі надходження підлягатимуть обов’язковому продажу, за умови якщо не перевищено 10-денний строк використання резидентом купленої іноземної валюти", - повідомляє прес-служба.

Нагадаємо, вимога до обов’язкового продажу надходжень встановлюється на шість місяців. Востаннє Національний банк переглядав цю вимогу наприкінці травня цього року, і вона була встановлена на рівні 50% з 16 червня до 13 грудня 2017 року включно.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!