"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Золотовалютні резерви НБУ наближаються до 19 мільярдів доларів

Вівторок, 7 листопада 2017, 12:00

Міжнародні резерви Національного банку в жовтні зросли на 0,5% до 18,736 мільярда доларів.

Про це сказано в повідомленні прес-служби Нацбанку.

Відповідно, резерви третій місяць підряд оновлюють максимум із початку 2014 року.

Зокрема, за підсумками жовтня резерви зросли на 98 млн доларів, або 0,5%.

Реклама:

Збільшенню обсягів резервів протягом жовтня сприяли: надходження на користь уряду на суму 185,3 млн доларів, у тому числі 170,3 млн доларів - від розміщення облігацій внутрішньої державної позики, номінованих у валюті; надходження від операції swap з уповноваженим банком на внутрішньому ринку на суму 100 млн доларів.

Водночас із міжнародних резервів було спрямовано 147,2 млн доларів на валютні інтервенції, які Національний банк здійснював для згладжування надмірних коливань на міжбанківському валютному ринку під дією тимчасових факторів.

Протягом жовтня Національний банк продав на міжбанківському валютному ринку 181,2 млн доларів, у тому числі 41 млн доларів - за інтервенціями у формі запиту найкращого курсу.

Водночас у жовтні Національний банк купив у результаті проведення інтервенцій у формі запиту найкращого курсу 34 млн доларів.

Також 30,9 млн доларів були спрямовані з резервів на платежі уряду з обслуговування та погашення державного й гарантованого державою боргу в іноземній валюті.

З них 3,3 млн доларів - з метою обслуговування ОВДП, номінованих у валюті.

Станом на 1 листопада обсяг міжнародних резервів покриває 3,7 місяці майбутнього імпорту і є достатнім для виконання зобов'язань України та поточних операцій уряду й Національного банку.

Як повідомлялося, у 2018 році очікується залучення чергових траншів від МВФ в розмірі 3,5 млрд доларів, а також отримання кредиту від Світового банку на суму 0,5 млрд доларів.

Після успішного розміщення ОВДП на суму 3 млрд доларів у 2017 році очікується продовження таких розміщень і в наступні роки (по 1,5 млрд доларів в 2018 і 2019 роках).

Очікується, що профіцит зведеного платіжного балансу у 2017-2018 роках разом з чистим надходженням коштів від МВФ за програмою EFF дозволить збільшити міжнародні резерви до 22,2 млрд доларів на кінець 2018 року.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: