ЄС ще не визначив деталі нової програми допомоги Україні

Вівторок, 28 листопада 2017, 11:46

Обсяг і умови надання Європейським Союзом макрофінансової допомоги Україні в рамках можливої нової програми ще не визначені й будуть предметом обговорення і між сторонами, і всередині Євросоюзу.

Про це повідомили в Представництві ЄС в Україні у відповідь на запит агентства "Інтерфакс-Україна".

"ЄС має намір оцінити наданий Україною запит у подальшій макрофінансовій допомозі", - йдеться у відповіді.

У диппредставництві зазначили, що Європейська комісія внесе пропозицію з цього питання до Європейського парламенту та Європейської ради, які повинні будуть схвалити її для здійснення такої операції.

Реклама:

При цьому в разі затвердження нової програми фінансової допомоги умови її надання будуть закріплені в новому меморандумі про взаєморозуміння, узгодженому двома сторонами.

"Специфіка цих умов має обговорюватися. Але видається очевидним, що до їх переліку входитиме продовження реформ у ключових сферах, що містяться в поточній програмі, з урахуванням економічних і структурних змін, що відбулися за останні два роки", - зазначено у відповіді на запит.

У Представництві ЄС зазначають, що визначення остаточного розміру макрофінансової допомоги є складним процесом, під час якого враховується економічна ситуація і фінансові потреби відповідної країни, а також успіхи у проведенні реформ.

"Деталі будь-якої можливої нової програми - якщо українська влада зробить запит - мають бути розроблені. Це передбачає суму, тривалість і кількість траншів, які можна було б передбачити, а також супутні політичні умови", - наголосили в представництві.

Як повідомлялося, президент Петро Порошенко раніше заявив про досягнення домовленості щодо програми макрофінансової допомоги ЄС Україні на 2018-2019 роки.

У прес-службі Міністерства фінансів повідомили з посиланням на міністра Олександра Данилюка, що відомство цього тижня розпочинає роботу над підготовкою нової можливої програми, розмір якої глава Мінфіну оцінив орієнтовно в EUR1,6 млрд.

Це відповідає обсягу діючої програми макрофінансової допомоги ЄС, яку запропонувала Єврокомісія в січні 2015 року та схвалив Євросоюз 15 квітня.

Фінансування було розподілено на три рівні транші, перший з яких було надано в липні 2015 року, а другий - на початку квітня 2016 року.

Терміни надання третього траншу кілька разів переносилися у зв'язку з затягуванням Україною виконання умов для його отримання.

Голова представництва ЄС в Україні Г’юг Мінгареллі минулого тижня повідомив, що Україна може втратити можливість отримати третій транш, оскільки порушила зобов'язання щодо зняття заборони на експорт лісу-кругляка, запуску автоматичної перевірки е-декларацій, ухвалення закону про кредитний реєстр НБУ та перевірки інформації про бенефіциарних власників компаній.

"Якщо через кілька днів Європейська комісія констатує, що ці вимоги не виконано, - гроші будуть втрачені для України", - заявив Мінгареллі.

Як повідомило агентству інформоване джерело за підсумками проведеного саміту "Східного партнерства" у Брюсселі 24 листопада, шанси отримати третій транш "дорівнюють нулю, якщо тільки не станеться диво". За його словами, саме з цим пов'язана розробка нової програми макрофінансової допомоги.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!