"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна може нічого не отримати з конфіскованих 800 мільйонів гривень "нафтопродуктів Курченка"

Понеділок, 27 листопада 2017, 15:15

Через порушення законодавства з боку Генпрокуратури під час конфіскації нафтопродуктів Курченка вартістю понад 800 мільйонів гривень до бюджету України у кращому випадку потрапить лише мала частка від цієї суми.

Про це у колонці на ЕП пише виконавчий директор Центру протидії корупції Дар’я Каленюк.

"Конфісковані Генпрокурором Луценком 800 млн грн існують лише на папері, а в державний бюджет в кращому випадку потрапить маленька частина від цієї суми або взагалі не потрапить нічого", - стверджує Каленюк.

13 листопада Генеральна прокуратура повідомила про спеціальну конфіскацію близько 100 тис тон нафтопродуктів вартістю понад 800 млн грн у рамках розслідування "злочинної схеми Сергія Курченка".

Реклама:

У 2015 році це пальне було арештоване як речовий доказ і передане для зберігання й реалізації ДП "Укртранснафтопродукт", яке продало його без аукціону та дешевше ринкової ціни. Єдиним покупцем виявилася фірма бізнесмена Сергія Тищенка з оточення нардепа "Народного фронту" Сергія Пашинського. 396 млн так і не було сплачено покупцем, бо за умовами контракту він отримав два роки відтермінування платежу, а решту 400 млн грн від продажу нафтопродуктів держпідприємство частково витратило на власну діяльність, а частково поклало на рахунки в банку "Фортуна", який теж належав Сергію Тищенко.

"У підсумку лишилося тільки те, що поклали в Фортуна-Банк, тобто приблизно 102 млн грн. Саме ці кошти, тобто восьма частина від заявлених Луценком 800 мільйонів, могли б потрапити до бюджету після вироку Одеського суду", - пише Каленюк.

Однак наразі повернення цих коштів видається малоймовірним через  те, що з лютого 2017 року Банк Тищенко перебуває в процесі ліквідації. Вимога держави стягнути кошти потрапляє аж в сьому чергу задоволення вимог кредиторів. У січні 2017 року на момент введення тимчасової адміністрації заборгованість банку перед вкладниками оцінювалася в 431 млн грн, а загальна ліквідаційна маса банку – 595 млн грн.

Саме тому Україні, яка перебуває сьомою в черзі кредиторів, просто може не вистачити коштів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: