Польща подала до суду на "ЗАЗ" Васадзе

Понеділок, 27 листопада 2017, 09:30
 

Польща подала до суду на "Запорізький автомобілебудівний завод", який 12 років тому придбав акції "Фабрики легкових автомобілів" у Варшаві.

Про це повідомляє "Польське радіо".

Польська Державна скарбниця звинувачує в невиконанні зобов'язань ЗАТ "Запорізький автомобілебудівний завод", який у 2005 році купив у неї контрольний пакет акцій.

Польща вимагає від української компанії понад чверть мільярда злотих компенсації (близько 70,5 млн доларів).

Реклама:

Як пише газета "Rzeczpospolita", ця справа прецедентна, її ініціатором є Міністерство розвитку Польщі, яке продало акції.

Від його імені виступає Генеральна прокуратура Польщі. Її прес-секретар Сільвія Хайнріх нагадує, що Авто-ЗАЗ придбав 19,9% акцій, що давало 84,31 відсотка голосів на загальних зборах.

Продаж варшавської "Фабрики легкових автомобілів" українському інвестору відбувся в червні 2005 року.

Приватизація підприємства повинна була врятувати його від банкрутства. Державна скарбниця отримала за пакет акцій лише 100 злотих (23 євро). Йшлося не про гроші, а про гарантії збереження виробництва і зайнятості.

В угоді з Польщею і у п'ятирічному інвестиційному плані українська компанія зобов'язалася підтримати діяльність фабрики, кількість робочих місць (тоді 2,2 тисячі) і збільшити виробництво (зокрема, ввести нову модель автомобіля).

Контрольним пакетом акцій ЗАТ "ЗАЗ" володіє ПАТ "Українська автомобільна корпорація" (УкрАВТО). 93,8927% акцій ПАТ "УкрАВТО" володіє її президент Таріел Васадзе.

ЗАЗ випускає методом повномасштабного виробництва автомобілі під брендом ЗАЗ (Lanos, Sens, Lanos-фургон, Forzа, Vida), вантажні та автобуси на шасі і агрегатах індійської ТАТА.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: