Інвестори готові вкласти 100 мільярдів, якщо ВР узаконить номінального утримувача

Четвер, 2 листопада 2017, 20:30

Українська економіка може отримати інвестиції від іноземних інвесторів, гривневий еквівалент яких складає орієнтовно 100 млрд, якщо найближчим часом Верховна Рада ухвалить Закон № 6141 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння залученню іноземних інвестицій".

Про це повідомляє прес-служба Національного депозитарію України.

Як зазначається, 20 червня 2017 року проект цього закону Комітетом з питань фінансової політики і банківської діяльності був рекомендований до ухвалення в першому читанні. Однак минуло вже чотири місяці, а важливі законодавчі зміни так і не були розглянуті у Верховній Раді.

Розробка зазначеного закону проходила в рамках реформування інфраструктури фондового ринку України, яким наразі займається Національний депозитарій України (НДУ) у співпраці з Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку України (НКЦПФР) і Національним банком України (НБУ).

Реклама:

Закон передбачає впровадження концепції номінального утримувача в український правовий простір. Наявність цього інституту - одна з базових умов для забезпечення сприятливого інвестиційного клімату в будь-якій країні.

"Глобальні інституціональні інвестори та їхні фінансові посередники, які працюють на українському ринку цінних паперів, стикаються з низкою проблем, й одна з них - відсутність концепції номінального утримувача", - йдеться в листі Асоціації глобальних кастодіанів (AGC), направленому на адресу НКЦПФР 20 грудня 2016 року за запитом регулятора.

"Це не дозволяє трастам, публічним пенсійним фондам та іншим установам, юридично визнаним, як господарюючі суб'єкти у своїх країнах, відкривати в Україні окремі рахунки в цінних паперах у банках-кастодіанах. Унаслідок цього вони не в змозі виконувати транзакції й підписувати угоди про купівлю-продаж від свого імені", - додається там.

Глобальні кастодіани, які входять до складу AGC - фінансові установи, що надають послуги зі зберігання цінних паперів та обслуговування активів на ринках у всьому світі. Серед них BNP Paribas; BNY Mellon; Citibank, N.A .; Deutsche Bank; HSBC Securities Services; JP Morgan та ін. До їхнього фінансового посередництва вдається переважна більшість інституційних інвесторів, які бажають вкласти кошти в економіку тієї чи іншої країни.

Однак на сьогодні законодавство України не забезпечує належний правовий режим обліку прав власності для клієнтів банків-посередників. Рахунок у цінних паперах може бути тільки прямим, тобто відкриватися на ім'я власника.

"Це вкрай небажано, оскільки ситуація в Україні є такою, що на банківські рахунки може бути накладено стягнення. В такому випадку власник рахунку нічого не може робити зі своїми цінними паперами", - зазначає Голова Правління Національного депозитарію України Міндаугас Бакас, маючи на увазі випадок з одним із банків.  

"Впровадження інституту номінального утримувача усуне ряд перешкод, що заважають притоку іноземним інвестиціям у нашу економіку, - говорить Голова Наглядової ради НДУ, Ігор Мітюков. – Такі фінансові ресурси зможуть замінити значну частину кредитів від нерезидентів і зупинити зростання зовнішнього боргу України".  

За оцінками експертів НДУ, ухвалення Закону № 6141 найближчим часом дозволить збільшити частку іноземного капіталу від практично нульового рівня до показника 30%.

Залучення інвестицій зміцнить гривню і стане драйвером для лібералізації валютного регулювання. Завдяки спеціальному пункту про обов'язкове розкриття інформації про кінцевих власників (бенефіціарів) істотно збільшиться прозорість фондового ринку, що дозволить уникнути зловживань, пов'язаних із приховуванням доходів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!