"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Укргазвидобування почне розробку чорноморського шельфу

Четвер, 5 жовтня 2017, 16:45

Компанія Укргазвидобування планує почати видобуток газу на українській ділянці шельфу Чорного моря.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав голова компанії Олег Прохоренко.

"Група "Нафтогаз України" піднімає на державний рівень пріоритет з розробки Одеської акваторії Чорноморського шельфу. Є перспектива отримати запаси 80-300 млрд м3 газу та вийти на рівень до 5 млрд м3 видобутку в перспективі 7-10 років", - повідомив він.

За словами Прохоренка, після анексії Криму та втрати видобутку Чорномоорнафтогазу в Чорному морі Україна не має видобутку на шельфі. В той же час саме біля Одеси є ряд перспективних ділянок, де Україна може отримати нові запаси газу.

Реклама:

"Але нажаль, немає практичних кроків держави по розробці тих ділянок, де попередні дослідження показали перспективу видобутку. Аукціони на ліцензії не проводяться. Інвесторів, які готові вкладати реальні гроші та ризикувати, теж немає. Україна змушена продовжувати купувати імпортний газ", - додав голова Укргазвидобування.

Він навів у приклад румунів, які вже кілька років активно розробляють свої ділянки Чорного моря за межами острова Зміїний.

"Підтвердили запаси 100 млрд м3. Вони інвестують більше 1 млрд дол. З 2019 року виходять на промислову розробку. У підсумку - якщо Україна не буде розробляти запаси чорноморського шельфу, ці запаси візьмуть румуни", - зазначив Прокопенко.

За словами голови, УГВ бачить план дій наступним чином:

- 2017 - отримання ліцензій
- 2018-2019 - 3д сейсміка, переобробка та інтерпретація даних по ділянках
- 2019-2020 - розвідувальне буріння
- 2021 - за результатами розвідки, вихід на промислову розробку

Початкові інвестиції для виходу на промислову розробку - на рівні 200 млн дол. Наразі компанія чекає на дозволи, аби розпочати роботи на шельфі.

Нагадаємо, на початку вересня "Укргазвидобування" отримало від Державної служби геології і надр спеціальні дозволи на користування надрами на три родовища.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: