"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Аграрні асоціації наполягають на збільшенні дотацій

Понеділок, 30 жовтня 2017, 16:30

Аграрні асоціації вважають обгрунтованими пропозиції по збільшенню об’єму дотацій з державного бюджету.

Про це йдеться у зверненні Всеукраїнської аграрної ради до Економічної правди.

Позиція була надіслана у відповідь на події навколо дотацій аграріям у проекті держбюджету 2018 року.

Так, твердження стосовно того, що немає потреби збільшувати об’єм дотацій з 2 до 4,5 млрд грн, оскільки інші виробники не зможуть вибрати ці кошти, в асоціації вважають необґрунтованим і таким, що не відповідає дійсності.

Реклама:

Аграрії запевняють, що вони звернулися до Бюджетного комітету через занепокоєння стосовно рішення, яким було відхилено поправку про збереження суми дотацій на рівні 4 млрд грн.

Як відомо, загальний обсяг бюджетної дотації, передбаченої на виплату аграріям за програмою дотацій у 2017 році становить 4 млрд грн.

При цьому, за словами підписантів, згідно діючих нормативних актів, не менше 2 млрд грн має бути виплачено виробникам молока, свинини, овочів тощо, і не більше 2 млрд – галузі птахівництва.

Аграрні підприємства заявляють про недостатність цих коштів, оскільки на сьогодні коефіцієнт покриття бази для нарахування дотації при її виплаті становить менше 70%.

На їх думку, навіть якщо "вимоги аграріїв будуть почуті, і порядок виплати дотації буде змінено, 2 млрд грн буде абсолютно недостатньо для виплати дотації у 2018 році, навіть за умови позбавлення всіх без винятку птахівницьких підприємств права на її отримання".

Асоціації також повідомили, що вже розробили пропозиції до проекту бюджету на 2018 рік щодо уточнення обсягів та напрямів державної підтримки агросектору.

В тексті пропозицій йдеться не лише про необхідність збереження дотації як мінімум на рівні 2017 року (4 млрд грн), але й про необґрунтованість збільшення фінансування за іншими програмами.

Це стосується програм часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки вітчизняного виробництва і видатків на часткове відшкодування вартості будівництва та реконструкції тваринницьких ферм

Відповідне звернення підписали Всеукраїнська Аграрна Рада, Асоціація виробників молока, Асоціація "Свинарі України", Національна асоціація цукровиків України "Укрцукор" та Аграрний союз України.

Нагадаємо, бюджетний комітет підтримав поправку №231, якою скасовується обмеження на отримання аграрними групами пов'язаних компаній дотацій на більш ніж 150 млн грн на рік.

Як повідомлялося, за січень-липень 2017 року більшу суму дотацій отримали лише два аграрних холдинга —  Миронівський хлібопродукт Юрія Косюка та Укрлендфармінг Олега Бахматюка (942 млн грн та 236 млн грн відповідно).

Усі аграрні компанії за цей період ( в рамках відповідної програми спецдотацій) отримали з бюджету 2,315 млрд грн дотацій, але окрім МХП і Укрлендфармінгу ніхто не отримував більше 150 млн грн.

Крім цього, раніше депутати фракції "Самопоміч" (Олег Березюк, Іван Мірошніченко, Тетяна Острікова та Роман Семенуха) пропонували збільшити фінансування на відповідну програму спецдотацій — з 2 до 4,5 млрд грн, тобто на рівні 2017 року.

Йдеться саме про ті дотації, які нараховуються відповідно до акумульованого підприємством ПДВ — тобто, підприємство виробляє продукцію, сплачує державі ПДВ, і йому держава відшкодовує цей податок назад). Утім, відповідну поправку комітет не ухвалив.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: