ЄБРР пропонує Україні впроваджувати аукціони замість "зелених" тарифів

Середа, 25 жовтня 2017, 14:50
 

Європейський банк реконструкції та розвитку пропонує Україні стимулювати розвиток відновлюваних джерел енергії шляхом впровадження аукціонів, а не "зелених" тарифів.

Про це повідомляє видання "Енергореформи".

Як зазначає заступник директора ЄБРР Марина Петрова, у сучасному світі набагато адекватнішим вважається проведення аукціонів, на яких потенційні виробники" зеленої "електроенергії пропонують тарифи, за якими вони готові продавати енергію з новозбудованих потужностей.

"Ми вже обговорюємо з Радою і Міненерговугілля необхідність розробки нового законодавства, яке замінить наявний механізм "зелених тарифів" і запропонує інші способи стимулювання", - розповіла вона.

Реклама:

"Правильно було б зберегти "зелений тариф" для тих електростанцій, які вже запущені або запускаються зараз, водночас для нових проектів доцільніше виробити більш прогресивні механізми стимулювання", - додала Петрова.

За її словами, запуск механізму аукціонів може знизити тарифи на електроенергію.

"Потрібно тестувати ринок і намагатися отримати конкурентну ціну, за якою він готовий вводити нові потужності", - пояснює заступниця директора ЄБРР.

"З іншого боку невідомо, наскільки адекватно враховується амортизація існуючих основних фондів в ціні традиційної енергетики – про це дізнаємося від першого гравця, який побудує нові енергопотужності в традиційній енергетиці і заявить ціну, за якою він готовий продавати електрику - не факт, що ціна електроенергії з цієї нової ТЕС буде значно дешевше, ніж ціна, за якою буде продавати електрику "зелена" енергетика якщо провести конкурентний тендер", - додала вона.

Нагадаємо, Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг підвищила "зелені тарифи" на 1,5% через зміну курсу євро

За даними НКРЕКП, середній рівень "зеленого" тарифу в третьому кварталі 2017 року становитиме 663,96 коп за кВт-год (з ПДВ).

Рекомендуємо почитати: Чи потрібна Україні "зелена" енергетика

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: