Дві європейські компанії хочуть взяти в лізинг ГТС України – ЗМІ

Понеділок, 23 жовтня 2017, 10:36

У ході Третього газового форуму 12 жовтня було заявлено про спільну пропозицію італійської та словацької газотранспортних компаній щодо використання української ГТС після 2020 року, коли закінчується "транзитний" контракт з російським "Газпромом".

Про це йдеться у статті DT.UA.

Автор відзначає, що італійська Snam S. p.A і словацька Eustream a.s. по суті готові взяти в лізинг частину української ГТС.

Як наголошується, ця тема може обговорюватися і наступного тижня в ході щорічної газової конференції за безпосередньої участі акціонера НАК "Нафтогаз України" — Кабміну і менеджменту держхолдингу.

Реклама:

"Як би там не було, італійсько-словацька пропозиція заслуговує на увагу вже тому, що запропонований формат співпраці операторів газотранспортних систем не вимагає ні приватизації, ні зміни форми власності газотранспортної системи і підземних сховищ газу України", - йдеться в статті.

"Але... вимагає політичної волі уряду України як акціонера "Нафтогазу" продовжити транспортування російського газу через вітчизняну ГТС після закінчення десятирічного "транзитного" контракту, укладеного в січні 2009 р. не без активного тиску на Україну Єврокомісії", - пише автор.

"Незалежно від рішення Стокгольмського арбітражу, очікуваного в найближчі тижні. Незалежно від того, чи захочуть менеджери вже не "Нафтогазу", а, хотілося б вірити, самостійного оператора газотранспортної системи України сідати за стіл переговорів з "Газпромом" і укладати новий контракт на транспортування газу в ЄС на нових умовах", - підсумувала вона.

Раніше в інтерв'ю ЕП віце-прем'єр Володимир Кістіон заявив про необхідність ліквідації НАК "Нафтогаз України".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!