"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Світовий трейдер купує активи російського олігарха Дерипаски в Україні

Середа, 18 жовтня 2017, 20:15

Антимонопольний комітет дозволив сировинному трейдеру Glenсore придбати частку в статутному капіталі "Миколаївський глиноземний завод" та трьох інших українських компаній, підконтрольних Об'єднаній компанії "Російський алюміній".

Про це йдеться в повідомленні АМКУ.

"З огляду на те, що заявлені концентрації не призводять до монополізації чи суттєвого обмеження конкуренції на товарних ринках України, АМКУ надав відповідні дозволи", - сказано в повідомленні.

"При цьому Радою національної безпеки і оборони України було відзначено, що до учасників концентрацій обмежувальні заходи (санкції) не застосовуються", - відзначають в АМКУ.

Реклама:

Згідно з повідомленням, надано дозвіл на концентрацію, в результаті яких група Glenсore увійде в капітал "Компанія "Алюміній України" і "Гуардон Україна", які безпосередньо володіють відповідно 13,96% і 86,04% частками в МГЗ.

Згідно з Держреєстром, прямими власниками цих київських товариств виступають офшорні компанії з Аруби "Гордана Холдінгс А.В.В." і "Гандель Інтернешнл А.В.В.", а кінцевим бенефіціаром вказаний російський бізнесмен, президент "РусАла" Олег Дерипаска, підозрюваний Службою безпеки України в знищенні Запорізького алюмінієвого комбінату в інтересах конкурентів з Росії.

У жовтні 2016 року Україна ввела санкції проти "РусАла і пов'язаної з нею компанії Judson Trading Limited (Кіпр). Серед заборонних заходів блокування активів - тимчасове обмеження права особи користуватися і розпоряджатися належним йому майном, обмеження торгових операцій в Україні, запобігання виведенню капіталу з країни, зупинка виконання економічних і фінзобов'язань.

У їх числі також - заборона на держзакупівлю ряду товарів і послуг, повну або часткову заборону на здійснення угод з цінними паперами з особами, що підпали під санкції, і заборона НБУ на здійснення ряду платежів.

МГЗ у 2016 році наростив випуск глинозему на 2% в порівнянні з 2015 роком - до 1,51 млн тонн.

ОК "РусАл" створена у 2007 році при злитті алюмінієвих і глиноземних активів "РусАл", "СУАЛа" і швейцарського трейдера Glencore.

"РусАлу" в Україні належить також близько 29% в ЗАлКу, 68,01% акцій якого повернуті в держвласність. "РусАл" оскаржує повернення акцій у держвласність в Міжнародному центрі з врегулювання інвестиційних спорів.

Читайте також: Від друга Путіна до "вугільного короля": кому дістанеться Запорізький алюмінієвий

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: