МВФ ще не визначився з датою прибуття місії до Києва

Середа, 18 жовтня 2017, 11:28

Міжнародний валютний фонд ще не визначився з датою прибуття місії в Україну в рамках четвертого перегляду програми EFF.

Про це повідомив перший заступник керуючого директора Фонду Девід Ліптон в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Ми не обговорювали дату прибуття місії (з українською делегацією – Ред.). Швидше, ми були зосереджені на обговоренні подальших кроків, необхідних для того, щоб Україна могла просунутися вперед у виконанні програми", - сказав він.

За словами заступника голови МВФ, основною метою програми з Україною на поточному етапі є перехід від стабілізації економічної ситуації до певних структурних реформ. Тому до програми входить такий структурний орієнтир, як створення антикорупційного суду.

Реклама:

"Що для нас важливо і що було погоджено під час мого візиту - це створення такої антикорупційної структури, яка буде ефективною і результативною. Нам дуже важливо, щоб було витримано ці принципи - ефективність і результативність, щоб був ретельний процес добору суддів, який гарантує їхню чесність і професійні риси", - підкреслив Ліптон.

До програми також входить такий структурний маяк, як реформування процесу приватизації держпідприємств, і ми очікуємо прийняття відповідних нормативних актів.

Крім того, не менш важливим для подальшого просування є збереження вже впроваджених змін, зокрема, що стосуються внутрішніх цін на газ і газотранспортної системи загалом.

"Деякий час тому було висловлено певне невдоволення з приводу відсутності прогресу в поліпшенні корпоративного управління "Нафтогазом України". Хочу нагадати, що важливим досягненням поточної програми була нормалізація і вдосконалення функціонування газотранспортної системи... Інший не менш важливий момент - це системна коригування внутрішніх тарифів на газ. З усуненням наявних раніше дотацій тарифи повинні змінюватися відповідно до міжнародних цін на газ", - сказав заступник голови Фонду.

Що стосується пенсійної реформи, Ліптон нагадав, що між МВФ і владою України раніше була досягнута домовленість щодо принципів, на яких вона має бути заснована.

"Ці принципи, зокрема, передбачають досягнення бездефіцитного бюджету пенсійного фонду і забезпечення справді гідного рівня життя пенсіонерів. У нас поки що не було можливості вивчити ухвалений Верховною Радою закон. Проте ми будемо дивитися, чи враховані в остаточному документі принципи, які ми виклали уряду", - сказав він.

Фонд має намір також вивчити деталі проекту держбюджету на 2018 рік.

"Непроста справа вирішення бюджетних завдань залежить і від стійкості економіки. Тому ми будемо подивимося, чи достатньо стійкий держбюджет у поточних економічних умовах", - пояснив Ліптон.

Рекомендуємо почитати: Девід Ліптон, МВФ: В України є ризики повернення назад

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!