"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ очікує уповільнення інфляції в жовтні

Вівторок, 17 жовтня 2017, 14:40
Яків Смолій
Яків Смолій

Національний банк очікує уповільнення інфляції в жовтні, в порівнянні з жовтнем минулого року.

Про це в інтерв'ю "Укрінформ" повідомив в.о. глави НБУ Яків Смолій.

"Ми очікуємо, що інфляція в жовтні, в порівнянні з цим же періодом минулого року, повинна сповільнитися, оскільки в минулому році причиною для істотного стрибка було підвищення тарифів на комунальні послуги, чого не передбачається зараз", - сказав Смолій.

За його словами, ризики значного відхилення рівня інфляції від цільового значення все ж залишаються.

Реклама:

Смолій пояснив, що подорожчання сирих продуктів харчування, зокрема, овочів і фруктів, а також низька врожайність через весняні заморозки, створили передумови того, що інфляція до кінця року може взагалі вийти за рамки цільового діапазону.

Крім того, такий невтішний прогноз пов'язаний ще і з тим, що Україна істотно збільшила експорт, в той час як виробництво збільшувалося не рівноцінна. Особливо, за словами Смолія, це відбилося на молочно-м'ясної групи товарів.

У той же час, заступник голови Нацбанку висловив впевненість в тому, що вже в I півріччі 2018 року інфляція повернеться до центрального значенням цільового коридору.

"Тому, в переглянутому прогнозі ми, напевно, вийдемо за межі коридору, але ситуація має свої пояснення. І ми сподіваємося, що вже в першому півріччі наступного року інфляція повернеться до центрального значення цільового коридору, а в подальшому в 2018-2019 роках інфляція не перевищить цілей, які ми визначали в короткостроковій і середньостроковій перспективі ", - резюмував Смолій.

Раніше повідомлялось, що Національний банк має намір переглянути прогноз щодо інфляції на 2017 рік після того, як місячна інфляція у вересні становила 2%, з початку року 10,2%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!