Ринок теплоенергетики монополізують під ДТЕК - асоціація

Вівторок, 10 жовтня 2017, 15:20
 

Рада оптового ринку електроенергії надає антиконкурентні преференції найбільшим учасникам ринку теплової генерації.

Про це йдеться у повідомленні Асоціації споживачів енергетики та комунальних послуг на сторінці у Facebook.

20 вересня 2017 року Рада оптового ринку електричної енергії затвердила проект змін до Правил оптового ринку (Протокол №26 від 20.09.2017).

Це рішення передбачає пріоритетне включення у роботу блоків теплової генерації (ТЕС), що працюють на вугіллі газової марки перед блоками, що працюють на вугіллі антрацитової марки, безвідносно до цінової конкуренції.

Реклама:

На думку асоціації, це рішення базується на антиконкурентних принципах і містить ряд контраверсійних економічних норм та наслідків.

"Якщо учасники ринку стверджують про дефіцитність вугілля марки Г, то який сенс надавати штучну преференцію спаленню саме марки Г, якщо вона дефіцитна і це буде спричиняти додатковий імпорт?", - йдеться у повідомленні.

"Якщо дефіциту вугілля марки Г немає, тоді необгрунтованою є формула імпортного паритету "Роттердам+" на вугілля марки Г", - заявили у асоціації.

Як йдеться у повідомленні, таке рішення надає очевидні переваги компанії ДТЕК, яка володіє 75% теплової генерації, що працює на марці Г.

"Також компанія ДТЕК контролює 75% українського видобування вугілля марки Г. На нього буде штучно підвищений попит, якщо дане рішення буде запроваджене. Очевидний економічний інтерес у такому рішенні одного конкретного учасника ринку", - запевняють члени асоціації.

Згідно з розрахунками, прийняті зміни сприятимуть додатковому виробітку товарної продукції без жодної цінової конкуренції у сумі понад 4 млрд грн у рік.

"Таке рішення є очевидно необгрунтованим та несправедливим в умовах, коли генерація, що працює на вугіллі марки А сформувала запаси антрациту, готова і має бажання працювати при теперішніх цінових рівнях. Оскільки формула "Роттердам+" дає більш ніж достатньо коштів усій тепловій генерації, незважаючи на те, на якому вугіллі вона працює", - сказано в повідомленні.

Дане рішення Ради ОРЕ підписали 7 учасників: представники ДТЕК (4 голоси), Енергоатому, Центренерго, Укргідроенерго.

"На нашу думку, це є узгоджені антиконкурентні дії. Саме завдяки таким рішенням відбувається монополізація ринку, що призводить до відповідних цінових наслідків для споживачів. Яскравий приклад - монополізований ринок вугілля із формулою "Роттердам+", - резюмували у Асоціації.

Представники АСЕКП закликали Антимонопольний Комітет України, НКРЕКП, Міністерство палива та енергетики не погоджувати дане рішення ради ОРЕ.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: