Фонд гарантування заборгував НБУ і Мінфіну 70 мільярдів

Вівторок, 8 серпня 2017, 18:09

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб винен Національному банку понад 9 млрд гривень і Міністерству фінансів - понад 60 млрд гривень.

Про це в інтерв'ю LIGA.net заявив глава Фонду Костянтин Ворушилін.

"Ми винні НБУ понад 9 млрд гривень і понад 60 млрд гривень - Міністерству фінансів. Частину кредитів обслуговуємо в поточному режимі, погашення іншої частини кредитів перенесено на більш далекі терміни", - розповів Ворушилін.

За його словами, процентна ставка, під яку Фонду виділяли кошти для виплат вкладникам, дуже висока.

Реклама:

"Деякі позики нам видали під 9,5-10%, а деякі під 13% річних. Ніде в світі немає таких ставок. Щоб вирішити проблему, в першу чергу потрібно зменшити вартість запозичення. Якщо борг буде зменшений або реструктурований, Фонд гарантування зможе його погасити за рахунок продажу активів, надходжень від банків", - зазначив Ворушилін.

Він також сказав, що надходження до Фонду збору від банків становлять понад 3 млрд гривень щорічно, але з цієї суми близько 2,4 млрд гривень йде тільки на погашення відсотків за боргом перед Мінфіном і НБУ, при цьому тіло кредитів не погашається.

"Ми з цього приводу ведемо досить щільні консультації з міжнародними експертами. Разом зі Світовим банком ми шукаємо рішення. Оскільки не виходить безпосередньо домовитися з НБУ і Мінфіном, доводиться залучати в дискусію міжнародних донорів", - додав Ворушилін.

Раніше повідомлялося, що Фонд гарантування вкладів фізичних осіб планує в 2017 році отримати за рахунок неплатоспроможних банків 9 млрд гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: