Втрати економіки від банківської кризи в 2014-2016 - 38% ВВП - Рада НБУ

Середа, 5 липня 2017, 12:36

Рада Нацбанку оцінила втрати економіки від банківської кризи 2014-2016 рр. в 38% ВВП.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав голова ради НБУ Богдан Данилишин.

За результатами засідання Ради Національного банку України було схвалено Оцінку діяльності Правління Національного банку України щодо розвитку банківської системи та окремих нормативних актів з питань банківської діяльності. 

На засіданні було зазначено, що упродовж останніх років банківська система України зазнала докорінних змін.

Реклама:

"Це частково зумовлювалося несприятливою економічною кон’юнктурою на тлі військового конфлікту та втрати значної частини економічного та інфраструктурного потенціалу, більш ніж трикратним падінням курсу гривні, і, як наслідок, значними втратами платоспроможності бізнесу та населення", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, все це різко загострило старі проблеми вітчизняного банківського сектору.

"Під тиском макроекономічних та політичних шоків у сукупності з військовим конфліктом наявні проблеми у банківській системі вилились у системну банківську кризу 2014-2016 років", - зазначає голова Ради НБУ.

За словами Данилишина, саме тому Національний банк вдався до проведення "очищення" банківського сектору. Так за період 2014 – 2016 років було визнано неплатоспроможними 90 банків, активи яких до кризи становили близько третини активів усієї банківської системи.

Зазначається, що вищезазначене мало наслідком системну банківську кризу 2014-2016 років, яка призвела до немалих фінансових втрат держави, бізнесу, населення, про що свідчать офіційні оцінки Національного банку.

Згідно з оцінками прямі фіскальні витрати України на подолання наслідків кризи банківського сектору вже сягнули 14% ВВП, що перевищує відповідні витрати понесені під час фінансово-економічної кризи 2008-09 років, тоді як загальні втрати економіки від кризи наразі становлять 38% ВВП.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
504 error