Суд зобов'язав Кабмін компенсувати "Нафтогазу" збитки від поставок газу

Четвер, 27 липня 2017, 15:10

Суд задовольнив позов НАК "Нафтогаз України" до Кабміну з вимогою визначити джерела фінансування компенсації збитків газової монополії від постачань газу населенню.

Про це свідчить рішення Окружного адміністративного суду Києва від 19 липня 2017 року, опубліковане в Єдиному реєстрі судових рішень.

Суд визнав протиправною бездіяльність уряду, який не визначив джерела фінансування та порядок виплати відшкодування НАКу збитків, які компанія несе, виконуючи спецзобов'язання.

Реклама:

"Зобов'язати Кабінет міністрів України виконати п. 7 4 ч. з. 11 Закону України "Про ринок природного газу", а саме: визначити джерела фінансування та порядок визначення компенсацій, що надаються суб'єктам ринку природного газу, на яких накладені спеціальні зобов'язання, шляхом внесення змін в постанову КМУ..., передбачивши в цій постанові джерела фінансування та порядок визначення компенсації", - йдеться у рішенні.

Представник відповідача - Кабінету міністрів - зазначив, що визначення компенсації для позивача є правом, а не обов'язком уряду, до того ж, законом "Про ринок газу" не встановлено терміни призначення компенсації.

Суд задовольнив позов НАК у повному обсязі.

Нагадаємо, Кабмін продовжив спеціальні зобов'язання для НАК "Нафтогаз України" до квітня 2018, які передбачають продаж газу для населення на пільгових умовах.

Раніше директор з розвитку Нафтогазу Юрій Вітренко заявив, що у випадку, якщо кабмін не продовжить спецзобов’язання Нафтогазу з продажу газу населенню, ціна на нього може вирости на 40% через появу конкуренції на ринку.

Нагадаємо, спеціальні зобов'язання покладені на "Нафтогаз України" постановою Кабінету міністрів №758.

Документ передбачає низку зобов'язань. Так, відповідно до постанови, ПАТ "Укргазвидобування" повинно продавати газ НАК "Нафогаз України". НАК, у свою чергу, повинна формувати з придбаного газу ресурс для побутових споживачів та релігійних організацій та виробників теплової енергії, які надають свої послуги населенню.

"Нафтогаз" повинен  продавати газ для потреб побутових споживачів та релігійних організацій за спеціальними цінами до 1 квітня 2017 року.

Купівля-продаж природного газу між НАК  та постачальником природного газу населенню здійснюється за регульованою оптовою ціною, розрахованою з урахуванням спеціальної формули.

З 1 травня 2016 року до 31 березня 2017 року діє гранична роздрібна ціна на природний газ для побутових споживачів у розмірі 6,879 гривні за 1 куб м. Для релігійних організацій — у розмірі 3,913 гривні за 1 куб м.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!