Гройсман вірить, що противники земельної реформи змінять думку

Середа, 7 червня 2017, 12:25

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман переконаний, що земельна реформа в Україні так само потрібна, як медична, пенсійна та інші.

Про це він заявив на засіданні уряду.

Гройсман наголосив, що потрібно скасувати можливості зловживання на місцях при оформленні землі.

Реклама:

Заступник міністра аграрної політики Максим Мартинюк згодом озвучив пропозиції щодо ліквідації таких схем. Прем'єр заявив, що антикорупційні рішення мають дати більше прозорості й більше публічності.

"Коли ми починали децентралізацію – скільки тоді критики було, в тому числі, і на мою адресу, і на адресу уряду Яценюка, бо ми затвердили концепцію 1 квітня 2014 року. Ті ж самі, хто десятиріччями управляли країною, але нічого не зробили, крім того, що розвалювали її, критикували, що децентралізація – погана реформа, вона непотрібна. Сьогодні вони вже кричать, що це вже нормально. Але тоді нам чинився шалений опір", - сказав він.

За його словами, такі політикани "живляться" критикою.  

"Те ж саме сьогодні відбувається з земельною реформою", – сказав Гройсман.

Він запевнив: "Треба сьогодні принести нормальне життя на сільські території. Коли я чую, що говорять про аграрний сектор і не говорять про розвиток сільських територій, – я вважаю, що це величезна несправедливість. Українське село треба розвивати…".

Прем'єр зазначив, що треба не лише виростити – а й продати на ринки інших країн українську продукцію, і для цього потрібна земельна реформа.

"Можна все залишати, як є. Хай латифундисти, олігархи, які мають по 500 тисяч, по мільйону гектарів землі – хай живуть, як живуть сьогодні. А що буде робити український фермер і селянин? Отримувати мізерну орендну плату за це? Я категорично не згоден із цим", – заявив Гройсман.  

"Я вважаю, що нам потрібно забезпечувати лідерство в реформах, які слугуватимуть інтересам українцям. У нас є завдання створити на селі робочі місця, розвинути сільські території, щоб на селі зародився малий і середній бізнес – цей потенціал у нас абсолютно недорозвинутий, тому що великі холдинги фактично управляють землею, але не займаються ні інфраструктурою сільською, ні селами", – сказав прем'єр.

Він переконаний, що противники земельної реформи змінять думку, як і у випадку з децентралізацією: "3 роки тому вони, недалекоглядні. Казали, що децентралізація – це погано, тепер вже ніхто й слова поганого не може на адресу децентралізації сказати, бо розуміють, що люди відчули зміни".

"Те ж саме стосується і медичної реформи, і пенсійної реформи. Час, коли розвалювали країну, залишився у минулому. Цей час увійде в історію України як час втрачених можливостей – а зараз ми можемо розвивати економіку,робити системні реформи" – заявив Гройсман.

Нагадаємо, в комітеті ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин вважають, що наразі в Україні немає можливостей для запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення. 

Рекомендуємо почитати: Земля на старті: Україна наближається до відкриття ринку

Олена Рощенко, УП

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: