"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Розмір другого траншу докапіталізації Приватбанку може бути знижений - НБУ

П'ятниця, 23 червня 2017, 18:00

Національний банк констатує, що майбутня докапіталізація Приватбанку дозволить вийти на норматив адекватності капіталу 10%.

Про це сказано в повідомленні прес-служби Нацбанку.

Національний банк вніс на розгляд Кабінету Міністрів пропозицію здійснити докапіталізацію Приватбанку в розмірі 38,5 млрд гривень.

Реклама:

На підставі цієї пропозиції в п'ятницю на позачерговому засіданні Кабінет Міністрів прийняв відповідне рішення про додаткову докапіталізацію.

Відповідно до аудиту річної звітності банку за 2016 рік за міжнародними стандартами, що здійснила компанія EY, негативний балансовий капітал Приватбанку станом на 31 грудня 2016 року становив "- 882" млн гривень і регулятивний капітал "- 2,6" млрд гривень.

Крім того, EY провела аналіз потреби Приватбанку в капіталі (due diligence).

З огляду на результати аналізу й підтверджений аудиторами від'ємний капітал банку, Національний банк надав пропозицію уряду докапіталізувати банк на 38,5 млрд гривень.

"Цього обсягу повинно бути досить для досягнення банком нормативу адекватності капіталу в 10% навіть в умовах консервативного сценарію, за яким EY проводили аналіз", - зазначають у НБУ.

Із зазначених 38,5 млрд гривень 22,5 млрд гривень - потреба, що виникла через шахрайські дії попереднього менеджменту напередодні націоналізації й необхідність створення резервів під портфель фінансового лізингу, якість обслуговування якого пов'язаними з колишніми власниками особами погіршилася після переходу банку у власність держави.

Ще 16 млрд гривень - обсяг капіталу, яким передбачено покрити уцінку основних коштів.

"На думку НБУ, обсяг капіталу для покриття уцінки основних коштів в 16 млрд гривень може бути зменшений за рахунок розробки й чіткої реалізації стратегії роботи із заставним майном банку й майном, прийнятим на баланс банку як погашення кредитної заборгованості", - заявили в НБУ.

Нагадаємо, 21 грудня 2016 року Приватбанк офіційно перейшов у державну власність.

Міністерство фінансів та Національний банк оцінили потребу капіталу Приватбанку в 148 млрд гривень.

Мінфін докапіталізував банк на 116,8 млрд гривень, з яких на 9,8 млрд гривень - у 2017 році.

В рамках оздоровлення Приватбанку НБУ монетизував облігації внутрішньої державної позики, випущені Мінфіном для капіталізації банку, на суму 25,8 млрд гривень.

В січні 2017 року НБУ додатково монетизував ОВДП для Приватбанку на 1,4 млрд гривень.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: