"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

МВФ очікує від України пенсійної та земельної реформ

Середа, 21 червня 2017, 11:07

Глава Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард подякувала президенту України Петру Порошенку за прогрес, досягнутий дотепер у рамках програми розширеного фінансування EFF.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби МВФ за підсумками їхньої зустрічі у Вашингтоні ввечері у вівторок.

"Дискусії були зосереджені на очікуваних пенсійної та земельної реформи, а також на заходах щодо прискорення приватизації і забезпечення конкретних результатів у зусиллях для боротьби з корупцією", - зазначає Фонд.

Згідно з релізом, Лагард і Порошенко погодилися з необхідністю прискорити темпи реформ, щоб забезпечити активне і всеосяжне економічне зростання.

Реклама:

Як повідомлялося, місія МВФ, яка працювала в травні в Києві, вказувала на необхідність технічного доопрацювання відповідних законопроектів і парламентської підтримки пенсійної та земельної реформ, пожвавлення приватизації та антикорупційних зусиль.

Відкрита МВФ у березні 2015 року чотирирічна програма EFF загальним обсягом SDR12,348 млрд (близько 16,75 млрд доларів за поточним курсом) з першим траншем в 5 млрд доларів спочатку передбачала щоквартальний перегляд програми, виділення в 2015 році ще трьох траншів по SDR1,18 млрд (близько 1,6 млрд доларів) і зменшення квартальних траншів у 2016-2018 роках до SDR0,44 млрд (0,6 млрд доларів).

Україна змогла отримати з невеликою затримкою другий транш за цією програмою на 1,7 млрд доларів на початку серпня 2015 року, після чого виникла тривала пауза в зв'язку з невиконанням ряду умов, політичною кризою і зміною уряду.

Після приходу нового Кабміну на чолі з Володимиром Гройсманом у квітні 2016 року переговори про продовження фінансування було відновлено, проте МВФ вирішив виділити третій транш у розмірі 1 млрд доларів тільки в середині вересня, четвертий - 3 квітня 2017 року.

Згідно з новим графіком подальших переглядів економічної програми України, затвердженим радою директорів разом з четвертим траншем, до кінця 2017 року заплановано три перегляди: четвертий - в середині травня, п'ятий - в середині серпня, шостий - в середині листопада.

У разі успішного виконання владою встановлених програмою вимог Україна за підсумками четвертого перегляду може залучити 1,907 млрд доларів, за підсумками п'ятого - 1,28 млрд доларів, за підсумками шостого - 1,28 млрд доларів. Всього близько 4,46 млрд доларів.

Нацбанк і Мінфін України очікують, що четвертий транш може бути наданий за підсумками ухвалення низки зазначених вище законопроектів на поточній сесії Верховної Ради, яка завершується в середині липня.

У 2018 році плануються інші чотири перегляди, за підсумками яких Україна може залучити близько 955 млн доларів. Загалом - близько 3,82 млрд доларів.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!