"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Держрибагентство оцінює тіньовий ринок риби в 6 мільярдів

Вівторок, 20 червня 2017, 10:00

Державне агентство рибного господарства оцінює тіньовий ринок риби в Україні в 150 тисяч тонн в рік, або на суму 6 мільярдів гривень.

Про це йдеться в повідомленні агентства, передають "Українські Новини".

Допомогти вивести ринок з тіні зможе впровадження сертифіката походження риби та система відстеження улову.

Реклама:

Відзначається, що в ЄС система сертифікації вважається ключовим фактором для забезпечення відстеження водних біоресурсів в комерційних операціях, і при розробці відповідного законопроекту експерти враховували досвід Данії, Великобританії, Словенії, Естонії та Норвегії, а також директиви Генеральної комісії з питань рибальства в Середземномор'ї.

"Протягом 24 годин з моменту вивантаження риби з човна на рибоприймальний пункт, або з моменту першого продажу рибалкою переробнику або торгової мережі, центральна інформаційна система Держрибагентства буде отримувати відповідну електронну звітність. Всі подальші продажі будуть відбуватися зі збереженням первинної документації, яка на будь-якому етапі повинна підтвердити законність походження риби. Сертифікація також стосується фермерської і імпортної риби", - йдеться в повідомленні.

При цьому, за словами голови відомства Яреми Коваліва, агентство розраховує на прийняття Верховною Радою відповідного законопроекту до кінця поточного року, і з 2018 року система сертифікації та відстеження почне працювати в країні.

"Повномасштабний запуск системи, включаючи електронний портал з інформацією для споживачів, може зайняти до 3-х років", - сказано в повідомленні.

Нагадаємо, Державне агентство рибного господарства ініціювало підвищення щоквартального збору за фактичний вилов водних біоресурсів для підприємств промислового лову в 2,5 разу відповідно до рівня інфляції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: