ФРС підвищила базову ставку до 1,25%

Четвер, 15 червня 2017, 13:40

За підсумками дводенного засідання 13-14 червня керівництво ФРС США прийняло рішення підвищити базову процентну ставку на 0,25% - до 1-1,25%.

Про це повідомляється на сайті регулятора.

Дане рішення збіглося з очікуваннями більшості економістів та учасників ринку.

Реклама:

У заяві відмічається помірне зростання економіки США, оцінка інфляції на 2017 рік знижена - з 1,9% до 1,6%.

ФРС розраховує як і раніше на ще одне, третє, підвищення ставки у 2017 році, зазначено в повідомленні. При визначенні темпів коригування діапазону базової ставки в подальшому ФРС буде орієнтуватися на показники ринку праці, інфляційний тиск та інфляційні очікування, а також враховувати міжнародні події, підкреслюється в заяві.

У комюніке також повідомляється, що Федрезерв планує почати скорочення активів на балансі, рівень яких досяг 4,5 трлн дол після стимулюючих програм. ФРС буде скорочувати обсяги реінвестування казначейських боргових паперів і іпотечних паперів федеральних агентств.

Згідно з консенсус-прогнозом Bloomberg, зі 100 опитаних економістів 95 очікували підвищення ключової ставки на 0,25 п.п. Згідно з даними ф'ючерсів на Чиказькій товарній біржі, в день напередодні засідання ймовірність підвищення ставки на 0,25 п.п. становила 93,5%.

"Більшість інвесторів уже давно впевнені в посилення кредитно-грошової політики ФРС США на червневому засіданні, а значить, враховували цей фактор при внесенні змін до свої портфелі", - відзначають аналітики.

Ще за підсумками минулого засідання (2-3 травня) експерти вказували на той факт, що значущі рішення приймаються на розширених засіданнях з прес-конференцією. Так і сталося - на розширених засіданнях в березні і в червні було прийнято рішення про підвищення ставки. У 2017 році відбудуться ще два розширених засідання, 19-20 вересня і 12-13 грудня.

Підвищення базової ставки направлено на боротьбу з інфляцією в США і часто призводить до зростання курсу долара. Це відбивається як на курсах валютах інших країн, так і на сировинному ринку, де торги проходять в доларах.

ФРС з грудня 2008 року по кінець 2015-го тримала базову ставку на рекордно низькому рівні в 0-0,25 відсотка. Підвищення ставки було пов'язано з поліпшенням ситуації на ринку праці в США і зростанням інфляції.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: