Борги підприємств Ахметова погасять за рахунок бюджету, держбанків та населення - експерт

Середа, 10 травня 2017, 09:58

Борги за постачання електроенергії до окупованої Луганщини, в тому числі шахтам ДТЕК, планують погасити за рахунок держбюджету, держбанків та надбавок до тарифів.

Про це пише експерт Андрій Герус у колонці для ЕП.

З часу окупації окремих територій Луганської області у 2014 році Україна продовжувала постачати туди електроенергію, хоча, як зазначає Герус, рівень платежів "спочатку становив 20-40%, а потім знизився майже до нуля".

"Технічна схема працювала так: Луганська ТЕС, що належить компанії ДТЕК, виробляла електроенергію, видавала її в мережі місцевого обленерго "Луганське енергетичне об'єднання", яке транспортувало її до кінцевих споживачів", - написав він.

Реклама:

"Фінансова схема була іншою. Луганська ТЕС продавала електроенергію ДП "Енергоринок", та — ЛЕО, а ЛЕО — споживачам, які повинні були платити. Оскільки вони майже не платили, то у ЛЕО формувався борг перед ДП", - пише Герус.

Однак ДП "Енергоринок" все одно платило Луганській ТЕС, бо за законодавством ДП платить пропорційно всім виробникам електроенергії", - повідомляє Герус.

За його словами, у квітні 2017 року борг неконтрольованих територій становив 11 млрд грн, з них ОРЛО — 5,2 млн грн.

Повідомляється, що у лютому-березні 2016 року в НКРЕКП пройшли наради з цього питання, на яких була розроблена концепція законопроекту. Вона передбачала, що 11 млрд грн боргів буде покрито коштом держбюджету, 6,4 млрд грн покриють держбанки, ще 10 млрд грн — споживачі через спеціальні надбавки до тарифів.

За інформацією Геруса, після згаданих нарад підприємства ДТЕК, які "зареєстровані на території України та діють за українським законодавством", перестали платити за електрику ЛЕО.

"Коли ЛЕО спробувало обмежити подачу електрики шахтам ДТЕК Ахметова, їм на допомогу прийшли місцеві незаконні збройні формування. Таким чином, шахти продовжили безплатно споживати українську електроенергію", - резюмує Герус.

Як повідомлялося, ТОВ "Луганське енергетичне об'єднання" з 25 квітня згідно з рішенням Міністерства енергетики та вугільної промисловості та ДП "Енергоринок" припинило постачання електроенергії в неконтрольовану частину Луганської області.

Пізніше, представник РФ в контактній групі з врегулювання ситуації на сході України Борис Гризлов заявив, що Російська Федерація забезпечить Луганську область безперебійним постачанням електрики.

Детальніше читайте у колонці автора: Борги Ахметова оплатить кожен українець

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!