"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Який у тебе лічильник? Шпаргалка на випадок, якщо абонплату за газ не скасують

Вівторок, 4 квітня 2017, 14:50 -

Минулого тижня НКРЕКП вирішила ввести новий платіж для населення — абонентську плату за підключення до системи газопостачання.

Відповідно до рішення Комісії, з 1 квітня для населення і промислових споживачів планувалося ввести нову систему оплати за використаний газ. Планувалося, тому що 4 квітня НКРЕ все ж таки вирішила призупинити дію абонплати за газ через великий суспільний резонанс.

Передбачалося, що українці отримуватимуть окремий платіж за паливо як товар і окремий — за витрати на його доставку і розподіл серед споживачів. Виділений з ціни газу платіж за його доставку є фактично абонплатою за підключення до системи газопостачання. 

Плату з 1 квітня повинні були платити споживачі щомісяця, незалежно від фактичного обсягу споживання.

Реклама:

Читайте також: Абонплата за газ. Як будемо платити за новими платіжками

У НКРЕКП заявили, що завдяки цьому рішенню ціна на газ для споживачів знизиться на 13%. Але чиновники недоговорювали: так, ціна газу як товару знижувалася на вартість транспортування — на 13%, проте ніхто не пояснював, що з квітня 2017 року споживачі газу ще починають додатково платити абонентську плату операторам газорозподільних мереж.

ЕП разом з ГО "Опора" вирішила продемонструвати, якою може бути ваша абонплата за газ, залежно від типу лічильника.

Якою може бути плата за транспортування газу

 
*Для того, аби перевірити обсяг абонплати, який стосується кожного конкретного споживача, оберіть вашу область . Далі оберіть тип лічильника, він вказується на корпусі засобу обліку (G 1.6/G2.5/ G4 /G6). Якщо споживач не має лічильника на газ – потрібно дивитися показники абонплати для лічильника G2.5.
Розрахунки Олексія Хабатюка.

Для сімей, у яких стоять лічильники мінімального типорозміру G1,6, зростання буде менш відчутним — приблизно утричі.

З 4,47 млн споживачів, які використовують газ тільки для приготування їжі, лічильники встановили тільки 1,19 млн споживачів. Ця група споживає лише 6% від всього газу, що витрачається населенням, але становить 34% від загальної кількості побутових споживачів.

У таких випадках абоненту виставляють рахунок згідно з нормами споживання. Для цієї категорії споживачів рахунок за транспортування виросте відчутніше інших — приблизно в сім разів.

Лічильники G4 та G6 використовуються при великих обсягах використання газу, наприклад, для опалення. І тут не все так просто. В залежності від конкретного типу лічильника та кількості споживання газу, ціна може або також зрости (у 2-4 рази при обсягах до 800 куб м на рік) або не змінюватися чи опускатися. 

Точні цифри, залежно від обсягу споживання, вказані нижче.

 
Натиснути для збільшення
delo.ua. РОЗРАХУНКИ ОЛЕКСІЯ ХАБАТЮКА
 
Натиснути для збільшення
DELO.UA. РОЗРАХУНКИ ОЛЕКСІЯ ХАБАТЮКА
Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: