"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ оцінює зростання ВВП в I кварталі на рівні 3%

П'ятниця, 21 квітня 2017, 10:29

За оцінками Національного банку, в I кварталі 2017 року зростання реального ВВП сповільнилося до 3% з 4,8% у попередньому кварталі.

Про це йдеться в оновленому інфляційному звіті НБУ за квітень.

За даними Нацбанку, визначальним фактором уповільнення зростання ВВП стало блокування транспортних сполучень на сході країни.

Як наслідок, почалося стрімке падіння показників гірничо-металургійного виробництва (вже в березні середньодобове виробництво сталі та чавуну було на 15% і 18% відповідно менше, ніж у січні), а також погіршилися показники суміжних видів діяльності.

Реклама:

За оцінками центрального банку, в I кварталі споживчий попит залишався стриманим незважаючи на дворазове підвищення мінімальної заробітної плати.

Водночас Національний банк оцінює, що інвестиції продовжили зростати високими темпами.

На це вказувало істотне зростання обсягів виробництва машин і обладнання для потреб всіх основних видів діяльності (у тому числі зростання виробництва залізничного рухомого складу), високі темпи зростання обсягів будівництва і приріст імпорту машинобудівної продукції.

При цьому річна динаміка інвестицій формувалася на фоні низької бази порівняння.

Нагадаємо, Національний банк, взявши до уваги ефекти від блокади Донбасу, переглянув попередній прогноз економічного зростання у 2017 році з 2,8% до 1,9%.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!