Прокуратура ініціювала ревізію "Укрнафти" через справу Коболєва

Понеділок, 6 березня 2017, 16:33

Прокуратура Києва направила Державній аудиторській службі для виконання визначення слідчого судді Печерського райсуду Києва про надання дозволу на проведення ревізії ПАТ "Укрнафта" з 6 березня в рамках справи про підозри до голови правління НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва.

Про це йдеться в матеріалах прокуратури, наявних у розпорядженні агентства "Інтерфакс-Україна".

Як наголошується, у рамках досудового розслідування кримінального провадження, відкритого ще 20 травня 2016 року, було встановлено відсутність належних кроків з боку Коболєва як глави НАК і голови наглядової ради "Укрнафти" щодо повернення цієї компанії під державний контроль.

На думку прокуратури, глава "Нафтогазу", зловживаючи службовим становищем, не домігся усунення від виконання обов'язків голови правління "Укрнафти" Пітера Ванхеке, членів правління Володимира Пустоварова і Олексія Куща, "чим завдав державним інтересам тяжкі наслідки у вигляді збільшення податкового боргу "Укрнафти" на 5,49 млрд гривень".

Реклама:

Прокуратура нагадує, що за валового прибутку "Укрнафти" за 2015 рік в 16,45 млрд гривень її чистий збиток становив 5,69 млрд гривень.

Правоохоронне відомство пояснює такий результат фінансовими витратами на 13,57 млрд гривень, не пов'язаними з прямою діяльністю компанії.

Було встановлено, що "Укрнафта" видала передоплат на 6,5 млрд гривень на купівлю нафтопродуктів з обумовленим терміном поставки у грудні 2018 року і реалізувала сиру нафту на 7,1 млрд гривень з терміном оплати в грудні 2016 року.

У результаті компанія не змогла погасити заборгованість перед держбюджетом, яка на кінець 2015 року досягла 10 млрд гривень.

Прокуратура вказує, що під час слідства виникла необхідність у позаплановій виїзній перевірці "Укрнафти".

Нагадаємо, у травні минулого року ГПУ відкрила кримінальне провадження стосовно бездіяльності голови наглядової рада ПАТ "Укрнафта" Андрія Коболєва.

Як повідомлялося, акціонери "Укрнафти" на зборах 22 липня 2015 року замість Ванхеке обрали новим головою компанії Марка Роллінза, однак виконання обов'язків він розпочав лише наприкінці вересня.

Повноваження Пустоварова і Куща були припинені ближче до кінця 2015 року, проте Пустоваров з 22 грудня 2015 року до 16 січня 2016 року був в. о. голови правління.

НАК "Нафтогаз України" належить 50%+1 акція "Укрнафти", групі компаній, пов'язаних з колишніми приватними акціонерами Приватбанку, – порядку 42% акцій.

Податковий борг "Укрнафти" до теперішнього часу становить близько 12,8 млрд гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: